De rode rattenslang werd aangetroffen in de achtertuin van een mevrouw in Nunspeet.
Volledig scherm
De rode rattenslang werd aangetroffen in de achtertuin van een mevrouw in Nunspeet. © Dierenambulance Noord-Veluwe

Wurgslang gevonden in achtertuin Nunspeet, wie mist het reptiel?

updateEen levensechte wurgslang heeft een bewoonster uit Nunspeet de stuipen op het lijf gejaagd. In de achtertuin kroop een rode rattenslang rond. De Dierenambulance Noord-Veluwe heeft het ruim één meter lange reptiel inmiddels gevangen en is op zoek naar het baasje. ,,Het was gelukkig een wurgslang, hij was niet giftig.”

Vanochtend keek de eigenaresse van de woning aan de Jan Topweg in Nunspeet vreemd op. In haar tuin bleek een wurgslang rond de kruipen. In eerste instantie wist de gealarmeerde Dierenambulance niet wat ze ermee aan moesten. ,,De mevrouw schrok behoorlijk. En het was voor mij de eerste keer dat ik een slang moest vangen", grinnikt medewerker Susanne.  

Quote

Het was echt schrikken.

Petra Vierhout

De bewoonster van de woning is Petra Vierhout. De Nunspeetse merkte op dat haar kat al enige tijd met veel interesse bij een kacheltje in een aangebouwd hok keek. ,,Ik dacht eerst dat er een muis onder zat,’’ aldus Vierhout. De vriendin van de Nunspeetse trok vervolgens de stoute schoenen aan en ging kijken bij de kachel. Zij constateerde dat het om een slang ging.  ,,Het was echt schrikken. Niemand verwacht een slang. Misschien heeft die er al wel weken gezeten,’’ vervolgt de 46-jarige Nunspeetse. Daarna werd de dierenambulance ingeschakeld.

Poes Bo vond de slang bij de kachel in een schuurtje. De poes houdt ook na de vondst de schuur nog goed in de gaten.
Volledig scherm
Poes Bo vond de slang bij de kachel in een schuurtje. De poes houdt ook na de vondst de schuur nog goed in de gaten. © Petra Vierhout

Niet giftig

Omdat de ambulancedienst niet wist of de slang giftig was, zijn foto's van het dier naar de meldkamer gestuurd. ,,Daar kwamen ze erachter dat het om een rode rattenslang ging. Een wurgslang gelukkig, hij was niet giftig.”

Na de bevestiging gingen de medewerkers aan de slag. ,,We hebben de slang rustig met een tang gevangen en in een kussensloop gedaan. Het dier is opgevangen.” De grote vraag is: wie is het baasje van het reptiel. ,,Dat vragen wij ons ook af. Hopelijk meldt de eigenaar van het dier zich.”

Vierhout heeft vooralsnog geen signalen uit de buurt gekregen dat iemand een slang mist. ,,Ik heb nog niets gehoord.’’ Wie een rode rattenslang mist kan contact opnemen met de Dierenambulance Noord-Veluwe via telefoonnummer 0341-276727

Rode rattenslang houdt van klimmen

De rode rattenslang is een wurgslang en wordt vaak als huisdier gehouden. Dat komt, omdat de slang gemakkelijk is te houden, stressbestendig is en meestal niet agressief reageert. In gevangenschap wordt zo’n slang ongeveer vijftien jaar oud. Het reptiel heeft tenminste een territorium nodig van 75 liter en de slang houdt van klimmen.

Van oorsprong komt de rode rattenslang voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. Hij leeft vooral in dennenbossen, maar ook op landbouwgrond. Hij is ‘s avonds en ‘s nachts het meest actief en jaagt dan op knaagdieren en soms ook vogels.

De rode rattenslang werd aangetroffen in de achtertuin van een mevrouw in Nunspeet.
Volledig scherm
De rode rattenslang werd aangetroffen in de achtertuin van een mevrouw in Nunspeet. © Dierenambulance Noord-Veluwe

Veluwe