Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zo claim je een vuurwerkvrije zone in de gemeente Nunspeet

In Nunspeet wordt deze jaarwisseling voor het eerst geëxperimenteerd met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Inwoners kunnen tot 1 december een aanvraag indienen bij de gemeente. Als die wordt goedgekeurd ontvangen zij borden en posters om hun vuurwerkvrije gebied te markeren. 

Een daadwerkelijk verbod op het afsteken van vuurwerk, gaat het gemeentebestuur van Nunspeet vooralsnog te ver. In plaats daarvan wordt inwoners komende jaarwisseling de mogelijkheid geboden hun straat of wijk aan te wijzen als vrijwillige vuurwerkvrije zone. Buurtbewoners moeten er echter zelf op toezien dat het gebiedsverbod wordt nageleefd. Zij krijgen dus geen steun van de politie of buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s).

Tot 1 december kunnen inwoners een aanvraag voor een vuurwerkvrije zone indienen bij de gemeente. Die moet worden voorzien van een handtekeningenlijst waarmee wordt aangetoond dat alle buurtbewoners voorstander zijn van een vrijwillig knalverbod. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan stelt de gemeente posters en borden ter beschikking om de vrijwillige vuurwerkvrijezone aan te geven.

Centrale shows

Daarnaast krijgen centrale vuurwerkshows een steuntje in de rug van de gemeente. In Vierhouten is dat al jaren een succes. In overleg met de aanvragers wordt een geschikte locatie gezocht. Ook ontvangen de organisatoren een bedrag van maximaal 500 euro. De centrale shows moeten door de inwoners zelf worden georganiseerd, de gemeente bemoeit zich daar verder niet mee. 

Veluwe