Volledig scherm
De vrachtwagenparkeerplaats in Wezep-Noord. © Vakfoto Van Der Beek

Amendement aangenomen: Oldebroek krijgt twee parkeerlocaties voor vrachtwagens

Oldebroek krijgt niet één, maar twee vrachtwagenparkeerplaatsen.Daarvoor wordt een budget van 140.000 euro beschikbaar gesteld. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

In het amendement van ChristenUnie, ABO en SGP staat dat er in de gemeente ruimte is voor twee voorzieningen waar beroepschauffeurs hun trucks kunnen parkeren in de gemeente. Het gaat om de voorkeurslocatie van het gemeentebestuur bij Transportbedrijf Jan Bakker op bedrijventerrein H2O bij Hattemerbroek en de nu bestaande parkeervoorziening aan de Rondweg in Wezep-Noord.

Het gemeentebestuur stelde voor het vrachtwagenparkeren bij Jan Bakker Transport op bedrijventerrein H2O mogelijk te maken. Voor de inrichting van het terrein dat ruimte moet bieden voor 50 vrachtwagens wilde de gemeente 100.000 euro betalen. Lokale chauffeurs organiseerden zich omdat zij geconfronteerd werden met hoge parkeerkosten per jaar. Ze richtten een eigen stichting op om zelf een eigen parkeerplek te gaan exploiteren. Het plan van de lokale chauffeursstichting viel op het laatste moment af omdat er niet voldoende parkeerplekken gerealiseerd konden worden. De drie raadsfracties wilden de inspanningen van de eigen chauffeurs niet verloren laten gaan en besloten daarom tot een aanpassing van het raadsvoorstel.

In het aangenomen amendement is per locatie 70.000 euro beschikbaar om de parkeerplaatsen in te richten voor 35 parkeerplaatsen elk.

Gemeente Oldebroek heeft een verbod op parkeren van vrachtwagens binnen de bebouwde kom. Oldebroeker transporteurs en chauffeurs moeten grote vrachtwagens op hun eigen terrein stallen. Voor kleine zelfstandigen en chauffeurs die verder van hun bedrijf wonen, zijn er enkele parkeervoorzieningen in de gemeente. De nog bestaande parkeerplaats in Oldebroek wordt ‘bevroren’, er is geen plek meer voor nieuwe chauffeurs. Truckers die daar nu parkeren, mogen dat blijven doen, dat wordt gezien als een sterfhuisconstructie.

De oppositiepartijen VVD, PvdA en CDA waren tegen de plotselinge wijziging van het plan. Zij schrokken van het aantal parkeerplaatsen dat door dit plan met twintig uitbreidt en de gemeenschap extra geld kost. Volgens wethouder Bob Bergman is het plan hiermee toekomstbestendiger gezien de groei van de economie.

Veluwe