Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bewoonster mag van rechter niet langer in haar woning op recreatiepark in Hattemerbroek wonen

De eigenares van een recreatiewoning op Bospark IJsselheide in Hattemerbroek mag niet langer permanent in haar vakantiehuis wonen. Doet ze dat op 26 augustus nog steeds, dan moet ze een dwangsom van 25.000 euro betalen.

De gemeente Oldebroek zei haar dit in februari al aan. De vrouw tekende bezwaar aan en maakte de gang naar de rechter in Arnhem voor een voorlopige voorziening in de hoop te kunnen blijven zitten tot het bezwaar is afgehandeld. Maar de rechter wees het verzoek gisteren af.

De rechter vindt dat de gemeente voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de vrouw permanent woont in haar recreatiewoning. Uit controles tussen eind 2017 en eind januari 2019 blijkt dat ze er zeer regelmatig is. Haar auto staat er vaak en het ziet er steeds bewoond uit. Ook het hoge waterverbruik in de woning wijst op permanente bewoning. Verder komen haar eigen verklaringen er in de kern ook op neer dat zij sinds 2009, toen ze het vakantiehuis kocht, vooral in de recreatiewoning woont, zo valt in het vonnis te lezen.

Vader

De vrouw zegt dat ze bij haar vader woont. Maar alleen het feit dat ze daar sinds 2010 staat ingeschreven is onvoldoende om te concluderen dat ze daar ook feitelijk woont, aldus de rechter. Ze heeft er geen eigen zelfstandige woonruimte. Bij een controlebezoek heeft de vader ook gezegd dat zijn dochter niet bij hem woont.

Kijkend naar de inkomsten van de vrouw is het niet aannemelijk dat ze naast de vakantiewoning nog een zelfstandige woonruimte heeft, vindt de rechter. Al met al concludeert hij dat de gemeente in haar recht staat om handhavend op te treden tegen het niet-recreatief gebruik van de vakantiewoning.

Veluwe