Volledig scherm
Julian Bijsterbosch in actie op het EK. © eigen foto

BMX'er Julian Bijsterbosch uit Hattemerbroek mist EK-finale door aflopende ketting

Voor BMX'er Julian Bijsterbosch (13) is het Europees kampioenschap op een regelrechte deceptie uitgelopen. Tijdens de kwartfinale liep de ketting van zijn fiets, waardoor kwalificatie voor de halve finale onmogelijk werd. ,,Erg frustrerend", klonk het teleurgesteld vanuit Frankrijk.

En het begon allemaal zo goed voor de kersverse Nederlandse kampioen in zijn leeftijdsklasse. Om in de achtste finale te geraken, diende Bijsterbosch driemaal een kwalificatieserie af te werken. Telkens kwam de jonge Hattemerbroeker als eerste over de streep. 

Vader Berry kreeg vanaf de bloedhete tribune bevestigd dat het goed zat met de vorm van zijn zoon. ,,Tijdens de trainingen voorafgaand aan het kampioenschap ging het allemaal al naar wens en die lijn zette zich door tijdens de manches. Driemaal op rij veruit de sterkste en probleemloos door naar de achtste finale, dus zijn doel om een finaleplaats te bemachtigen kwam steeds dichterbij en was zeker realistisch."

Onheil

Toch ging het tijdens de achtste finale ineens niet meer zo gemakkelijk. Bijsterbosch eiste een derde stek op en plaatste zich ternauwernood voor de volgende ronde. Die race duurde vervolgens niet lang, want in de eerste bocht was het onheil al geschied en verdween het zicht op een plaatsje in de halve eindstrijd als sneeuw voor de zon. 

,,Ik lag op kwalificatiepositie en dan gebeurt er dit", baalde het talent. ,,Het is me ook nog nooit eerder overkomen. Blijft een kwestie van dikke pech en niets aan te doen, maar daarom niet minder jammer."

Veluwe