Volledig scherm
Bburgemeester Hoogendoorn op de fiets door zijn eigen werkplek, het gemeentehuis van Oldebroek. © Vakfoto Van Der Beek

Burgemeester Oldebroek fietst op Koningsdag dóór stadhuis

Op Koningsdag werd maar weer eens bewezen dat de gemeente Oldebroek over een sportieve burgemeester beschikt. Adriaan Hoogendoorn stelde het gemeentehuis beschikbaar voor de Streetrace, en deed zelf mee.

,,Een bijzondere ervaring", luidde zijn conclusie. Die mening werd gedeeld door Jan van Boven (53), die net als de 60-jarige Hoogendoorn in de categorie 50+ aan de start verscheen. ,,Er werd vooral veel van je stuurmanskunst gevraagd. Dat was niet overal even gemakkelijk."

Vernuft

De hoogte van die moeilijkheidsgraad kon wederom op het conto van organisator ATB Vereniging Oldebroek geschreven worden. Een parcours dat door de smalle gangen van het gemeentehuis voert, over twee door defensie aangelegde bruggen gaat en zelfs een strook zand als ondergrond kent, vraagt veel vernuft van de rijders en juist op dat vlak koesterde met name Hoogendoorn in de aanloop geen hoge verwachtingen. ,,Van huis uit ben ik meer wielrenner dan moutainbiker en dus niet zo bedreven als het op techniek aankomt. Maar ik knal er gewoon in en dan zie ik wel waar het schip strandt."

Dreigend

Quote

Ik wilde natuurlijk niet van de burgemees­ter verliezen

Jan van Boven, Deelnemer Streetrace

Als rond half vier het fluitsignaal klinkt en een tiental vijftigplussers probeert een zo goed mogelijke positie in te nemen, wordt al snel duidelijk dat zowel Hoogendoorn als Van Boven geen aanspraak gaat maken op een podiumplaats. Onder steeds dreigender wordende luchten wisselen beide rijders enkele malen van positie in de middenmoot. Uiteindelijk is het Van Boven die na ruim een half uur iets eerder de finishlijn bereikt. 

,,Ik wilde natuurlijk niet van de burgemeester verliezen", lacht de Oldebroeker. ,,Toch ging dat nog bijna mis, want ik maakte een paar stuurfoutjes en kreeg last van kramp. Er zit door die bruggen stijging in het parcours en dat gedeelte met de zandbak valt ook niet echt mee. Daar word je best moe van."

Sportvirus

Voor Hoogendoorn betekende het rondje van zo’n 1.400 meter niets meer en niets minder dan goed opletten en trachten op de fiets te blijven. Dat lukte wonderwel. Sterker nog, de burgervader sloeg absoluut geen modderfiguur en toonde met zijn deelname opnieuw aan over een bovenmodale conditie te beschikken. ,,Als je in Oldebroek komt te werken, dan krijgt het sportvirus je vanzelf te pakken. Als je vervolgens ziet hoeveel sfeer en enthousiasme dit evenement teweeg brengt, dan is het gewoon fantastisch om hier aan mee te kunnen doen."

Veluwe