Volledig scherm
Begin dit jaar liet de gemeente nog 73 Amerikaanse eiken kappen langs de Mheneweg Zuid in Oldebroek. © Henri van der Beek

Deze 167 bomen in de gemeente Oldebroek halen de kerst van 2020 niet

VIDEODe droogte heeft er flink ingehakt in de gemeente Oldebroek. Veel bomen zijn er door de dorre zomers zo op achteruit gegaan, dat ze begin volgend jaar worden gekapt. Ook gaat de gemeente eiken bij bejaardenwoningen en scholen omhakken, om de overlast door eikenprocessierupsen terug te dringen.

In totaal wordt in 167 bomen in de gemeente de zaag gezet. Dat gebeurt al in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. Volgens de gemeente heeft een ‘gecertificeerd boomveiligheidscontroleur’ aangegeven dat kappen bij een aantal bomen noodzakelijk is. Door de droogte zijn ze dood, of gevaarlijk doordat de kroon afsterft. Ook de essentaksterfte en ‘zwamaantasting’ hebben de nodige slachtoffers gemaakt.

In de buurt van bejaardenwoningen en scholen laat de gemeente bovendien een aantal eiken weghalen. Dat heeft dan weer te maken met de eikenprocessierups, die met name het afgelopen jaar in het hele land een plaag was en voor veel overlast zorgde.

Gratis compensatieboom in de tuin

‘Waar mogelijk’ worden ter compensatie nieuwe bomen geplant. Maar door ‘ondergronds ruimtegebrek’ kan dat niet overal, meldt de gemeente Oldebroek. Om de kap van de loofdragers toch te compenseren, worden honderd bomen verdeeld onder inwoners ‘die hun tuin willen vergroenen’. Wie een boom wil, kan tot zondag 15 december een mail sturen naar de gemeente.

De 167 bomen staan verspreid door de hele gemeente. Van elf Amerikaanse eiken langs de Prins Mauritslaan in Wezep en twee dode berken in Hattemerbroek, tot een flink aantal eiken en beuken langs de Feithenhofsweg in Oldebroek en Groote Woldweg in Oosterwolde. Bekijk op deze lijst welke bomen er precies moeten sneuvelen.

Verkeersoverlast

Begin dit jaar liet de gemeente nog 73 Amerikaanse eiken kappen langs de Mheneweg Zuid in Oldebroek. Die bomen moesten weg omdat ze niet genoeg ruimte hadden om te wortelen. De weg was daardoor een week lang (deels) afgesloten. Ook de werkzaamheden van begin volgend jaar zullen tot verkeersoverlast leiden, waarschuwt de gemeente alvast. Sommige wegen zullen geheel of gedeeltelijk afgesloten zijn ‘om de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen’.

Bekijk hieronder een video van de kap langs de Mheneweg Zuid:

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe