Volledig scherm
Een es. Foto: wikimedia.commons

Essentaksterfte slaat toe in Wezep

WEZEP - De gemeente Oldebroek laat op korte termijn 66 bomen kappen, omdat ze lijden aan de essentaksterfte. Het gaat om essen die staan langs de Voskuilerdijk in Wezep/Hattemerbroek en op de parkeerplaats van de IJsbaanvereniging in Hattemerbroek.

Kappen is volgens de gemeente nodig, omdat de bomen gevaarlijk zijn voor weggebruikers. Bij essentaksterfte is een boom door een schimmel aangetast. Dat is te zien aan donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad- en takaanzet. Onder de schors is duidelijk te zien dat de bast is afgestorven. Bij uitbreiding sterft de tak af en de gemeente zegt dat bij een ernstige vorm van aantasting de schimmel kan leiden tot het afsterven van de gehele boom.

De bomen worden op korte termijn gekapt. Daarmee wordt nog deze maand begonnen en naar verwachting duren de werkzaamheden tot en met december. Een deel van de Voskuilerdijk zal afgesloten worden voor verkeer.

De gemeente belooft alle gekapte bomen te vervangen door andere exemplaren. Langs de Voskuilerdijk zijn op verschillende plaatsen al koningslindes geplant en met die soort worden op termijn alle essen vervangen.

Nectar halen
Over de nieuwe bomen bij de IJsvereniging wil de gemeente nog overleggen met de plaatselijke bijenvereniging. "De bijenvereniging denkt graag mee over het aanplanten van zogenaamde 'drachtbomen' waar bijen nectar kunnen halen", zegt de gemeente. Voor de kap van de bomen doet ze een melding bij het Provincieloket van Gelderland. "Een kapaanvraag is niet nodig."

Veluwe