De huidige parkeerplaats in Wezep-Noord.
Volledig scherm
De huidige parkeerplaats in Wezep-Noord. © Vakfoto Van Der Beek

Gemeente Oldebroek kiest toch voor vrachtwagenparkeerplaats Wezep-Noord

De gemeente Oldebroek ziet toch af van een financiële bijdrage aan een vrachtwagenparkeerplaats bij transportbedrijf Jan Bakker op bedrijventerrein H2O. Burgemeester en wethouders zien meer in een initiatief van lokale chauffeurs en Redder Transport uit Staphorst. Zij willen de huidige parkeerplaats opwaarderen.

Transportbedrijf Jan Bakker is behoorlijk ver gevorderd met de bouw van een nieuw pand op H2O. Het bedrijf wil naast dat kolossale gebouw graag een vrachtwagenparkeerplaats realiseren, waar ook chauffeurs van andere bedrijven hun vrachtwagens kunnen stallen. Vorig jaar nog stelde het college voor om Jan Bakker 200.000 euro te geven voor dat initiatief, omdat de gemeentelijke parkeerplaats dan ontmanteld kon worden.

Maar de plaatselijke truckers kwamen in verzet, want zij zouden bij Jan Bakker zo’n duizend euro per jaar moeten betalen, terwijl ze nu nog gratis kunnen parkeren. Andere transportbedrijven stapten vervolgens naar de gemeente Oldebroek met ideeën om de huidige parkeerplaats over te nemen. En daar lijkt het nieuwe college van burgemeester en wethouders nu meer brood in te zien.

Stichting

Aan de gemeenteraad vraagt het college daarom nu om 100.000 euro uit te trekken voor het initiatief van plaatselijke chauffeurs die zich verenigd hebben in een stichting. Zij gebruiken de ton om de huidige parkeerplaats aan te passen, zodat er straks 43 trucks kunnen staan. Chauffeurs betalen dan ‘zijn/haar hele leven lang’ 500 euro per jaar. De stichting zal de grond pachten van de gemeente.

Redder Transport uit Staphorst wil financieel garant staan voor dit initiatief, zoals voor afdracht van pachtkosten en kosten bij eventuele verontreiniging. Naast de 43 plekken die gecreëerd worden, zijn er ook tien plekken bij ‘een andere ondernemer’ op Wezep-Noord.

Verbijsterd

Dat is niet bij André van ’t Ende. Hij groeit met zijn transportbedrijf uit zijn jasje aan de Voskuilerdijk en is op zoek naar een nieuwe locatie. Van ’t Ende heeft ook een ‘bod’ gedaan op de huidige parkeervoorziening. Hij is verbijsterd dat het college nu voor Redder uit Staphorst kiest: ,,Op deze manier worden ondernemers uit de eigen gemeente benadeeld.’’

Als de raad (mogelijk in december) instemt met het collegevoorstel, betekent dat ook dat de parkeervoorziening aan de Bloemstraat in Oldebroek ontmanteld wordt. Voor de voorziening achter de winkel Vaessen wordt een sterfhuisconstructie opgezet. Zodoende kunnen de vijf chauffeurs die er nu hun wagen stallen, dat gewoon blijven doen.

Veluwe