Volledig scherm
Frans de Lange op het kantoor van GlobalRize in Oldebroek. © Vakfoto Van Der Beek

GlobalRize verovert de wereld vanuit Oldebroek

De in Oldebroek gevestigde online zendingsorganisatie GlobalRize groeit sterk onder leiding van de voormalig burgemeester van Elburg, Frans de Lange, en bereikt inmiddels meer dan 170 landen.

Telde GlobalRize vorig jaar 40 vrijwilligers. Inmiddels zijn dat er 140. Het aantal beroepskrachten groeide in diezelfde periode van één naar zes. Oorzaak van die enorme toename? De bijbelcursussen die de stichting op internet aanbiedt, slaan enorm aan. Ze worden inmiddels in 171 landen gevolgd.

Mensen van over de hele wereld vullen thuis op hun computer of telefoon vragen over het geloof in. Die worden nagekeken door een mentor. Wie de vijftien lessen met goed gevolg heeft afgelegd, is geslaagd en krijgt een certificaat. Ofwel: het LOI-model.

Waarheid

Sinds afgelopen voorjaar worden de activiteiten gecoördineerd vanuit een kantoortje aan de Elzenweg in Oldebroek. ,,Inmiddels zijn we bijna een jaar en 14.000 cursisten verder'', weet directeur Frans de Lange. ,,We hebben al Facebookpagina's in dertien verschillende talen. Ook in Arabische landen als Saudi-Arabië en Algerije groeit de belangstelling. Dat is wel verbazingwekkend. Ik denk dat dit ook door Islamistische Staat komt. De mensen daar gaan op zoek naar de waarheid. Wij proberen ze daarbij te helpen. We zijn overigens wel bescheiden en hebben ook niet alle antwoorden.''

Die worden gegeven door in totaal 35 mentoren. Allemaal werken ze op vrijwillige basis en vanuit huis. Omdat GlobalRize mede door het aanbieden van een videocursus nog veel meer cursisten verwacht, zullen die aantallen volgens hem nog verder toenemen. ,,De organisatie moet niet te groot worden. Voor de toekomst ga ik uit van 30 vaste krachten en 400 á 500 vrijwilligers.'' 

Veluwe