Volledig scherm
foto ter illustratie © Foto Freddy Schinkel

Groen licht voor windmolens Hattemerbroek, Raad van State keurt plan alsnog goed

De weg is vrij voor de aanleg van vier windturbines langs de A50 bij Hattemerbroek. De Raad van State veegde in een uitspraak vandaag alle bezwaren tegen het plan van tafel.

Initiatiefnemer Jan van Werven heeft hiermee groen licht gekregen voor de aanleg van vier 150 meter hoge windturbines op Oldebroeks grondgebied. Eerder in een tussenuitspraak constateerde de Raad een aantal gebreken in het plan. Die moesten de gemeenteraad van Oldebroek en Gedeputeerde Staten van Gelderland repareren. 

Niet tevreden

In een tweede zitting begin deze maand waren omwonenden, meest bewoners in de buurgemeenten Hattem en Kampen, niet tevreden over de reparaties. Zij hebben er weinig vertrouwen in dat de gemeente Oldebroek daadwerkelijk iets aan de herrie van vier windturbines gaat doen als inwoners van buurgemeenten daar last van hebben. Het hoogste bestuursrechtscollege deelt die vrees niet. Die vindt dat Oldebroek nu voldoende garanties in het plan heeft ingebouwd dat eventuele onaanvaardbare geluidoverlast van de windtubines zal worden aangepakt. Verder is nu in het plan opgenomen dat de windturbines na 25 jaar zullen worden afgebroken. 

De  Raad vond het niet nodig om nog een uitgebreid natuuronderzoek te eisen naar de eventuele impact van het windpark op de Noorderhoekplas. Die plas maakt deel uit van het Gelders Natuur Netwerk. Ook alle overige resterende bezwaren zijn van tafel. De uitspraak betekent een tegenvaller voor de tegenstanders. Zij vinden dat Oldebroek te weinig rekening houdt met de bewoners van de buurgemeenten. 

Veluwe