Volledig scherm
Jan Terlouw deelde in 2016 in een kinderboekenwinkel zijn boek Oorlogswinter uit. © Sanne Donders

Hattem en Oldebroek willen extra aandacht voor ‘Veluwse’ bestseller Oorlogswinter

Hattem en Oldebroek willen de jongeren in hun gemeente (opnieuw) kennis laten maken met het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Alle kinderen van 12 en 13 jaar kunnen het boek gratis ophalen, er komt een lespakket en de verfilming wordt op diverse plekken vertoond. Mits er genoeg geld is.

Hattem en Oldebroek kiezen ervoor om het boek Oorlogswinter centraal te stellen in de herdenking van 75 jaar bevrijding. ‘We willen zowel de eigen inwoners als de rest van Nederland (nog beter) laten weten dat het boek en de film Oorlogswinter zich in deze regio afspeelt. En dat Jan Terlouw, de schrijver van het boek, in deze regio is opgegroeid’, stellen de betrokkenen in een voorstel. 

In totaal gaat het project 34.000 euro kosten, waarvan de helft van de provincie Gelderland moet komen. En Oldebroek neemt op haar beurt een groter deel voor haar rekening dan Hattem. Het grootste gedeelte van het geld gaat op aan het vertonen van de film Oorlogswinter. Bedoeling is om inwoners, maar ook toeristen met het verhaal in aanraking te brengen door de film te tonen op bijvoorbeeld de Markt in Hattem, bij vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo en bij de Prinses Margriet Kazerne van Defensie in Wezep.

Gratis boek

Daarnaast wil de projectgroep een lespakket laten ontwikkelen voor de groepen 8 van de basisscholen in de gemeenten. ‘Het programma is in opzet gelijk voor alle scholen, maar verschilt in detail per kern/plaats. We proberen het programma aan te laten sluiten bij lokale verhalen en op de verhaallijn van Oorlogswinter.’ De jongeren van het voortgezet onderwijs in Wezep kunnen de film bekijken op de kazerne van Defensie in Wezep.

In Hattem is het al een gebruik om de jongeren die betrokken zijn bij de jaarlijkse herdenking van de bevrijding het boek Oorlogswinter cadeau te geven. Vanwege het jubileumjaar willen de twee gemeenten dat in 2020 uitbreiden naar alle jongeren van 12 en 13 jaar in Hattem en Oldebroek.’ De jongeren kunnen het boek afhalen in de bieb, maar de organisatie verwacht dat ze dat lang niet allemaal zullen doen en stelt daarom voor om 150 boeken aan te schaffen.

Planning

Volledig scherm
De verfilming van Oorlogswinter. © RV

Als alles volgens planning verloopt, zullen de filmvertoningen in de periode februari-april zijn. Het is in elk geval de bedoeling om alles daadwerkelijk in de komende winter uit te voeren, 75 jaar na de Hongerwinter: ‘Dit maakt het extra relevant voor de bezoekers van de film. Juist dat het in de winter is en grotendeels buiten, maakt het voor de bezoekers makkelijker zich in te leven in de situatie.’

  1. Drugskoper voor vriendenclub krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’
    PREMIUM

    Drugskoper voor vrienden­club krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’

    De 38-jarige Bernardus van den A. kocht en vervoerde voor zichzelf en zijn vrienden cocaïne, amfetamine en GHB, en had een neppistool bij zich om eventuele belagers af te schrikken. Maar aan grootschalige handel in harddrugs, waar het openbaar ministerie hem van verdacht, deed de geboren Kampenaar naar eigen zeggen beslist niet. De rechter gaf hem voor dat laatste dan wel het voordeel van de twijfel, toch moet hij de gevangenis in. ,,De hoeveelheden drugs zijn een celstraf waard.”

Veluwe