Hond voor de klas op basisschool in Wezep: eerst laten snuffelen, dan pas aaien

videoPapa’s en mama’s in Wezep, opgelet: uw kinderen willen een hond. Op basisschool De Wereldweide in Wezep geeft Mieke Voerman les in hoe kinderen om moeten gaan met honden. Aan het einde van de les durven zelfs de bangste kinderen een hand op de rug van viervoeter Pelle te leggen.

Niet met je gezicht bij een onbekende hond komen. Niet zomaar de hond vastpakken. Eerst laten snuffelen voordat je gaat aaien. Voor volwassenen veelal bekende regels, maar voor kinderen niet. ,,En daarom is mijn les belangrijk’’, vindt Voerman, die de titel ‘snuffelvrijwilliger’ draagt.

Bang

Met haar hond Pelle geeft ze de les voor het eerst op de basisschool in Wezep.  De kinderen zitten op stoelen achter de bank. ,,Toch een barrière tussen hen en de hond”, zegt Voerman. ,,Als je een kleine kleuter bent en er komt zo’n grote hond op je af, dan schrik je toch wel even. Dat is bij Pelle gelukkig helemaal nergens voor nodig.”

Floris (7) is allesbehalve bang voor Pelle. ,,Je kan leuke dingen met hem doen”, zegt hij stralend. ,,Je mag hem aaien, borstelen en snoepjes geven.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De kleine Finn mag Pelle borstelen, maar moet de hond eerst laten snuffelen © Henri van der Beek

Leerzame dag

,,Je moet eerst aan je papa en mama vragen of je de hond mag aaien, dan aan het baasje en dan nog aan de hond zelf’’, dreunt David (6) op na de les. ,,We hadden vroeger een konijn, maar daar hoefde je dat allemaal niet bij te doen’’, vertelt hij. ,,Een konijn hadden we gewoon een hok voor, maar een hond moet je uitlaten.’’

,,Ik leer kinderen ook hoe ze een snoepje moeten geven aan een hond en hoe ze een hond moeten benaderen’’, vertelt Voerman. ,,Zelfs de bangste kinderen durven Pelle aan het einde van de les even aan te raken, omdat ze weten wat ze moeten doen.’’

Ze hoopt dat de kinderen ook alles aan hun ouders vertellen. ,,Er zijn genoeg kinderen, maar zeker ook volwassenen, die niet goed met honden om kunnen gaan. Het voorkomt 86 procent van de hondenbeten als je weet wat je moet doen.”

Veluwe