Volledig scherm
De parkeerplaats voor het gemeentehuis van Oldebroek was grotendeels gevuld met tractoren vanavond. © Stefan Verkerk

Honderd boeren vragen aandacht voor stikstofprobleem bij gemeenteraad Oldebroek

Ruim 100 boeren en 30 tractoren staan buiten het gemeentehuis van Oldebroek. Ze ondersteunen de gemeenteraad die unaniem pal voor de boeren is gaan staan. 

Het gemeentebestuur wordt opgedragen het belang van de boeren te verdedigen richting provincie en landelijke overheid. De ChristenUnie van Oldebroek heeft de motie voorbereid die door alle zeven partijen gezamenlijk is ingediend (ChristenUnie (7 zetels), SGP (4 zetels), ABO (2 zetels), CDA (3 zetels), PvdA/Burgerpartij Oldebroek (2 zetels), VVD (1 zetel).

Onbespreekbaar

De raad spreekt daarin zijn grote waardering uit voor het werk van de boeren en vindt het onbespreekbaar dat boeren door nieuwe stikstofregels gedwongen worden te stoppen met hun bedrijf. ‘Het is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de stikstofproblematiek alleen maar op de boeren wordt betrokken en niet ook op de luchtvaart en de industrie’.

Ook college van b en w omarmt de motie, meldt burgemeester Tanja Haseloop. ,,We zullen van harte doen wat deze motie oproept. We zullen vechten voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van de boeren.’’

Volledig scherm
Een volle publieke tribune in Oldebroek. © Stefan Verkerk

Het fragment uit de raadsvergadering:

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe