Volledig scherm
© ANP

Hoogwerkerdrama Oosterwolde: rechtszaak uitgesteld

OOSTERWOLDE - Slachtoffers en nabestaanden van het hoogwerkerdrama in Oosterwolde krijgen nog geen uitsluitsel over de schuldvraag. De rechtszaak tegen kraanmachinist Tijmen K. zou maandag dienen, maar is op het laatste moment uitgesteld. Onder slachtoffers heerst 'grote ontsteltenis'.

Oosterwoldenaar Tijmen K. nam tijdens het plaatselijke oldtimerevenement op 2 mei 2015 op eigen houtje een groep mensen 'mee' in de hoogwerker die op het terrein stond. De machine raakte uit balans en kantelde. Daarbij overleed de 48-jarige Aart Vierhuis uit Oosterwolde en raakten elf mensen gewond, onder wie veel kinderen.

Langslepende zaak
Betrokkenen keken uit naar komende maandag, omdat de langslepende zaak dan eindelijk kon worden afgesloten en de echte verwerking kon beginnen. Het Openbaar Ministerie verwijt Tijmen K. dood door schuld. In Oosterwolde zelf wordt K. niets kwalijk genomen; er is goed contact tussen hem en slachtoffers en nabestaanden.

Belangrijke informatie ontbreekt
Vrijdag kwam het bericht dat de rechtszaak wordt aangehouden. In het dossier van K.'s advocaat zou belangrijke informatie ontbreken. Ook zou het persoonlijkheidsonderzoek naar K. pas laat zijn afgerond.

Maart 2017
Voor een nieuwe zitting wordt gekeken naar maart volgend jaar. "Dat duurt nog heel lang. Dit is zó slecht voor de psychische gesteldheid van de slachtoffers", stelt advocaat Mireille Veldman. Zij staat een aantal slachtoffers bij. "Iedereen leeft hier naartoe. Er heerst grote ontsteltenis." Veldman gaat bij de rechtbank in Zutphen aandringen op een snellere behandeling. "Wijk desnoods uit naar een andere rechtbank, denk ik dan."

Het Openbaar Ministerie had volgens een woordvoerder ook liever gezien dat de inhoudelijke behandeling gewoon komende maandag zou zijn. "Het is nu aan de rechtbank om een nieuwe datum te prikken."

  1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
    PREMIUM

    Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

    Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.

Veluwe