Intens verdriet in Oldebroek na dodelijk ongeval van 5-jarige Mees

VideoOldebroek is in rouw door de dood van de 5-jarige Mees. Het jongetje kwam woensdag om het leven nadat hij op zijn fietsje was aangereden door een auto. Een 19-jarige vrouw - familie van het jongetje - zat achter het stuur. 

Medescholieren, ouders en medewerkers van de Timotheüsschool werden vanochtend in school opgevangen door een rouwdeskundige. De nieuwe burgemeester, die donderdagmiddag geïnstalleerd werd, paste haar speech aan. ,,Ik sta hier als uw nieuwe burgermoeder met een dubbel gevoel’’, sprak Tanja Haseloop-Amsing in haar installatierede. ,,Een tragisch ongeval waardoor de toekomst in een klap niet meer is wat die gistermorgen nog was.’’ Ook commissaris van de Koning John Berends haalde het tragische ongeval in zijn toespraak aan.

Dat deed ook loco-burgemeester Liesbeth Vos. ,,Ik werd ’s avonds door de politiechef gebeld’’, vertelde ze voor de installatie van Haseloop-Amsing, ,,dat er een tragisch ongeval was gebeurd. Dat het om een vijfjarig jongetje gaat, hakt er nog meer in. En dan ook nog de betrokkenheid van naaste familieleden bij het ongeval.’’ Het jongetje blijkt te zijn aangereden door iemand uit de familie. ,,Dat maakt het extra tragisch’’, aldus Vos, die donderdagochtend ook naar de Timotheüsschool ging, waar het jongetje op zat.

Rouwdeskundige in school 

,,Ouders mochten hun kinderen in de school brengen’’, vertelt bestuurder Fred van der Ham, die vanwege de trieste gebeurtenis ook naar de school in Oldebroek kwam. ,,We hebben woensdagavond geprobeerd om zoveel mogelijk ouders telefonisch, maar in ieder geval iedereen schriftelijk te benaderen. In de school was een ontmoetingsmoment geregeld. Daarbij waren twee medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin en een rouwdeskundige aanwezig.’’

Quote

Dit is een absoluut dieptepunt voor de school

Fred van der Ham, schoolbestuurder

Het moment bood ouders vooral de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, zegt Van der Ham. ,,Je hoeft daar niet zoveel te zeggen. En de deskundigen zijn er vooral om te ‘bewaken’ dat alles goed verloopt.’’ Dat het een zwaar en emotioneel beladen moment was, behoeft geen toelichting, aldus Van der Ham. ,,Dit is een absoluut dieptepunt voor de school.’’ Ook wijkagenten boden hun diensten aan en er is slachtofferhulp aangeboden. ,,Maar ik weet niet of daar gebruik van is gemaakt’’, zegt Van der Ham.

Medeleven 

Het jongetje zat op de school van zo’n tweehonderd leerlingen in groep 2. Of er ook broers of zussen op school zitten, wil Van der Ham omwille van de privacy niet zeggen. ,,Inmiddels hebben de meeste ouders de school verlaten en wordt er - afhankelijk van om welke groep het gaat - doorgespeeld en verder gewerkt. We hebben ons aanvankelijk gericht op de eerste opvang. Welke volgende stappen we nemen, is afhankelijk van wat de ouders willen.’’ Later op de dag werd samen met leerlingen een herdenkingsplek ingericht.

Quote

Het is goed om elkaar te spreken, samen te huilen en samen proberen de draad op te pakken

Liesbeth Vos, loco-burgemeester

,,Iedereen was natuurlijk enorm ontdaan’’, aldus Vos. ,,Dan is het goed om elkaar te spreken, samen te huilen en samen proberen de draad op te pakken. Dat doen kinderen mooi. Een jongetje zei: ‘Zullen we nu weer gaan rekenen?’ Dat is misschien wel een voorbeeld voor ons. Juist op een dag als vandaag.’’

Vos doelde daarmee op de installatie van Tanja Haseloop-Amsing als nieuwe burgemeester van Oldebroek. Wat dat betreft een dag met een lach, zei ze, maar wat het ongeval betreft vooral een dag van tranen.

Het ongeval gebeurde op De Hagen in Oldebroek.
Volledig scherm
Het ongeval gebeurde op De Hagen in Oldebroek. © News United/Stefan Verkerk
  1. Coronaroddel over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’
    PREMIUM

    Coronarod­del over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’

    Wat een roddel in een dorp niet teweeg kan brengen. Eigenaar Ipo Oosterhuis van bakkerij Kroese in Wezep weet niet wat hem overkomt als maandag een bericht over zijn dochter viraal gaat in het dorp. Dat ze corona heeft en voor besmettingsgevaar zou zorgen. Leveranciers bellen af en klanten blijven weg. ,,Het fatsoen is weg. En morgen wordt mijn moeder begraven, ik heb niet eens tijd om te rouwen.’’

Veluwe