Volledig scherm
© DG

Isolatie voor huizen Zuiderzeestraatweg Oldebroek

OLDEBROEK - Het isoleren van de gevels van ruim honderd woningen langs de Zuiderzeestraatweg voldoet aan de voorwaarden.

Het gemeentebestuur van Oldebroek rekent daarom op subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die is inmiddels aangevraagd.

"Bewoners die de isolerende maatregelen uit laten voeren, hebben daarna zeker minder hinder van het voorbijkomende verkeer. Extra wooncomfort, dat is het doel van dit project", zegt wethouder Harm Westerbroek.

Oldebroek gaat er vanuit dat het ministerie de subsidie toekent en is al met de voorbereidingen begonnen. Een lijst met woningen die voor geluidsisolatie in aanmerking komen is opgenomen in een ontwerp saneringsprogramma. Het gaat vooral om woningen binnen de bebouwde kom. Geluidsoverlast door wegverkeer vermindert het woongenot en is bovendien schadelijk voor de gezondheid.

Als het ministerie positief op de subsidieaanvraag beslist, worden de bewoners van de woningen die in het plan zijn opgenomen bezocht voor een eerste technische opname. Aan de hand van de woninginspectie en geluidsberekeningen bepaalt de gemeente welke woningen daadwerkelijk voor geluidsisolatie in aanmerking komen en welke voorzieningen nodig zijn. Uiteraard wordt de isolatie alleen aangebracht met toestemming van de bewoners.

Wie graag extra isolatie wil ten opzichte van de standaardisolatie moet dit zelf betalen. Wethouder Harm Westerbroek: "Een mooi pluspunt is dat voor het eventuele meerwerk mogelijk een beroep gedaan kan worden op onze duurzaamheidslening." Het herstellen van eventueel achterstallig onderhoud komt ook voor rekening van de woningbezitters.

Veluwe