Volledig scherm
Eind mei werd nog welkomstfeest gehouden, waarbij buurtbewoners met hapjes werden ontvangen door hun nieuwe Eritrese buren. Het is niet zeker of de vrouwen op deze meededen aan het protest van vorige week. © Archief Henri van der Beek

Luidkeels protest Eritrese vrouwen in Wezep

WEZEP - Gillend en slaand op ijzeren prullenbakken gingen ze de straat door. Buurtkinderen werden wakker en volwassenen dachten 'dat er iemand afgemaakt werd'. Vijfendertig Eritrese vrouwen protesteerden zo tegen hun uitzichtloze situatie en de manier waarop ze aan de Klompenmakersweg in Wezep zijn gehuisvest.

De protestmars dateert al van vorige week maandagavond, maar de betrokken partijen hielden een en ander stil. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft nu in een schrijven alle raadsleden van de situatie op de hoogte gesteld.

Hij zegt dat er de volgende dag een gesprek is geweest met de vrouwen: "In het gesprek is benadrukt dat dit gedrag door de gemeente niet wordt geaccepteerd en dat het niet getuigt van respect naar de Nederlandse samenleving, de gemeente en in het bijzonder naar de buurt die hen zo hartelijk heeft ontvangen."

Bezorgde omwonenden belden die maandagavond met man en macht naar gemeente, politie en pandeigenaar, maar vonden aanvankelijk geen gehoor. Uiteindelijk heeft pandeigenaar Geert Terwel de boel kunnen sussen, stelt buurvrouw Linda van Heerde. "Maar ik vind dat de burgemeester hier zelf had moeten staan."

De omwonenden kregen vrijdag wel een brief van hun burgemeester. Hoogendoorn zegt nu tegen de Stentor dat hij het niet nodig vond om te komen, omdat de politie de ordeverstoring al had verholpen. "Het onderliggende probleem was echter niet opgelost en daarom heb ik gezegd dat we daarmee aan de slag zouden gaan."

De eerste Eritrese vrouwen namen in februari hun intrek in het pand. Eind mei werden alle buren uitgenodigd voor een 'housewarming'.

De vrouwen klagen niet alleen over de woonsituatie, schrijft Hoogendoorn aan de raad: "Met 35 vrouwen in één huis wonen ervaren zij als stressvol. Daarnaast vinden zij hun situatie uitzichtloos, omdat ze de komende drie jaar aan de Klompenmakersweg moeten wonen. Een andere stressfactor is dat de aanvraag gezinshereniging bij veel vrouwen door de IND wordt afgewezen. Ook voelen zij zich niet gehoord door de gemeente. Daardoor is een gevoel van onmacht ontstaan die zij hebben geuit in een protest op maandagavond."

Volgens Hoogendoorn is de rust bij de vrouwen weergekeerd en stelt de buurt zich nog steeds constructief op. Maar een bezoekje aan het pand leert dat het 'bestand' broos is.

  1. Een bijbelambulance, mag dat?
    PREMIUM

    Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

    Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.

Veluwe