Volledig scherm

Marcel van Dam zoekt hulp bij opknappen van zijn landgoed

OOSTERWOLDE - Marcel van Dam en zijn vrouw Milou verruilden eerder dit jaar Landgoed De Steigerberg in Hulshorst voor Landgoed Morren in Oosterwolde, bij Oldebroek. De voormalig PvdA-minister en Vara-voorzitter liet het landhuis, dat jaren had leeggestaan nadat de vorige eigenaar in 2012 was overleden, volledig opknappen. Nu zoeken ze mensen die op vrijwillige basis willen helpen met het in oude glorie herstellen van het monumentale groen.

Landgoed Morren is een rijksmonument en bestaat uit een historisch park, een historische moestuin, een boomgaard en mooie lanen. Omwonenden uit Oosterwolde maken er graag een ommetje. Voor het opknappen en het onderhoud van het groene deel van het landgoed zoekt Van Dam in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland vrijwilligers.

Handen uit de mouwen
Wie geïnteresseerd is, kan zich maandag 31 oktober om 19.30 uur melden bij Huize Morren voor een informatieavond over een nieuw op te richten werkgroep. Hoewel Van Dam en de stichting mensen zoeken ‘met een hart voor groen’ en die ‘de handen uit de mouwen willen steken’, is voorkennis of ervaring niet vereist. „Iedereen die een zaag of een schoffel kan vasthouden is welkom. Het is de bedoeling om een leuke werkgroep te vormen, die samen goed bezig is.” Handen te kort
André Kaper van Stichting Landschapsbeheer Gelderland legt uit dat het vrij gebruikelijk is dat een werkgroep met vrijwilligers het onderhoud op een landgoed verzorgt. „Vroeger konden landgoederen zichzelf bedruipen door middel van houtverkoop, maar tegenwoordig is er niet één landgoedeigenaar die van zijn landgoed kan leven. En mensen komen handen tekort, waardoor er klussen blijven liggen. Daarom vragen ze de hulp van vrijwilligers.” Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft sinds 2012 al 24 werkgroepen opgericht, die ongeveer evenveel landgoederen en buitenplaatsen onderhouden. De groepen variëren in grootte van vijf tot twintig personen. „De ene buitenplaats heeft drie hectare grond, het andere landgoed is 500 hectare”, zegt Kaper. Voor de werkgroep die Morren moet gaan onderhouden, zoeken Van Dam en de stichting vier of vijf mensen. „Maar als zich zeven mensen melden, zullen we niemand wegsturen.”

Veluwe