Marjolein uit Wezep roept Veluwe en Zwolle op: meet overlast van vliegtuigen met mobiele telefoon

VIDEOMarjolein Arissen verhuisde twee jaar geleden vanuit Gouda naar Wezep, om van de Veluwse rust te kunnen genieten. De toekomstige vluchten die vanaf Lelystad Airport mogelijk recht over haar huis zullen gaan, baren haar grote zorgen. ,,Alsof er een provinciale weg boven je hoofd wordt aangelegd.’’ Arissen roept daarom iedereen rondom Wezep op om de overlast te registreren met de app ExPlane.  

Sinds ze begin dit jaar in Zwolle een informatiebijeenkomst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over Lelystad Airport bijwoonde, is Marjolein Arissen actief voor actiegroep Hoog Over Wezep. ,,We hebben nu al last van de vliegtuigen van Schiphol. Sommige vliegen op ruim 11.000 meter hoogte, hoe erg zal het straks  zijn als ze op 1800 meter overvliegen?’’ vraagt ze zich af. Elke keer als ze nu een vliegtuig hoort aankomen, vliegt Arissen naar buiten om het geluid te meten met haar mobiele telefoon. Ze woont tussen twee meetpunten die de gemeente Oldebroek zelf liet plaatsen.

Mevrouw Arissen, zit u de hele dag te wachten tot er iets overvliegt?

,,Nou, meestal hoor je het gerommel wel aankomen. Dan denk ik: ‘Ah, daar komt er weer eentje.’ Dat zijn dan vaak de dalende vliegtuigen, op weg naar Schiphol. Als ik denk dat het weer een rommeldag wordt en ik heb tijd, ga ik snel naar buiten met mijn telefoon.’’

Veluwe