Volledig scherm
Lindsey (links) en Yasmin komen een paar keer per week met hun vrienden samen in het winkelcentrum op het Meidoornplein in Wezep. De meiden van 13 hebben elk een blikje energiedrank en een lolly in hun handen. (Archieffoto) © Sandra Veltmaat

Meidoornplein Wezep wordt drank- en drugsvrij

Het Meidoornplein in Wezep wordt drank- en drugsvrij. Dat heeft de gemeente Oldebroek besloten. Ook komt er een informatiebord met daarop afspraken en regels die gelden voor de jeugd. Dat heeft het gemeentebestuur van Oldebroek besloten vanwege aanhoudende overlast door jongeren op en rond het Meidoornplein.

De gemeente heeft een aanpak opgesteld voor het terugdringen van overlast op het Meidoornplein. Enerzijds moet de veiligheid verbeteren door meer handhaven door politie en boa’s (bijzonder opsporingsambtenaren). Anderzijds wordt ook ingezet op zorg door straathoekwerk en Tactus verslavingszorg.

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt het Meidoornplein door het college van b en w aangewezen als gebied waar je geen alcohol of drugs mag nuttigen of bij je mag hebben met het doel het ter plekke te gaan nuttigen. Oldebroek gaat een bord ophangen met daarop de afspraken en regels die gelden op het plein. De politie gaat intensiever controleren, met name in het weekeind. 

Meldpunt

Ook wil de gemeente proberen drank- en drugsgebruik onder jongeren te verminderen door inzet van het meldpunt voor zorgen en/of overlast vanwege drugs via www.oldebroek.nl. 

De preventiemedewerker van Tactus zal meer zichtbaar worden op straat. De samenwerking tussen de straathoekwerker van de gemeente en de preventiemedewerker van Tactus wordt hiervoor geïntensiveerd. 

Signalen van zorg over jongeren kunnen sneller en beter opgepakt worden wanneer alle instanties een gedeelde visie over drank- en drugsgebruik uitdragen, vindt Oldebroek.

Ouders

Om overlast integraal aan te pakken heeft de gemeente het overlastnetwerk in het leven geroepen. Daarin bespreken alle betrokkenen (politie, boa’s, straathoekwerk Nummer-13, Tactus Verslavingszorg) de overlastmeldingen. Als het nodig is, last de gemeente samen met deze partners extra overleg in om situaties te bespreken. Dit is ook gebeurd voor de overlast op het Meidoornplein. Bij de aanpak worden ook ouders van jongeren betrokken. De gemeente probeert via maatwerk betrokken jongeren een goede basis te geven voor hun toekomst.

De genoemde maatregelen zijn bepaald in een bijeenkomst van alle partners van de gemeente waar een aanpak is bedacht om de overlast terug te dringen. Wanneer precies het drank- en drugsverbod voor het Meidoornplein ingevoerd wordt, is nog niet bekend. 

Veluwe