Volledig scherm
Foto archief

Na inbraak in Wezep zit je zo op de snelweg

WEZEP - Inbraken, de ondernemers in het winkelcentrum kunnen erover meepraten. Een maand geleden is er voor de laatste keer een rondje 'gedaan'. Beetje knullige kraken waren het; geen buit, alleen maar materiële schade.

Bakkerij De Hoop, de bloemist en juwelier Alberts waren - voor zover bekend - het doelwit. "Wat dachten ze nou bij een bakker te vinden?" zegt mevrouw Alberts van de gelijknamige juwelier. "Brood-

kruimels? En waarom breek je in bij een bloemist?"

Bij de juwelier kwamen ze niet verder dan de voordeur, waar het slot werd uitgeboord. Vervolgens stuitten de inbrekers op een rolluik. Ze hebben een poging gedaan om het slot open te krijgen, maar het boortje brak af en bleef steken. "Toen konden we dus bij onszelf inbreken", zegt Alberts. Ze vermoedt dat het plaatselijke daders waren. Een bende 'van ver' die de moeite neemt om naar Wezep te komen, pakt het wel wat 'professioneler' aan.

Het was de eerste inbraak in langere tijd, vertelt ze. Los van af en toe een ingeslagen ruit of andere vormen van vandalisme of overlast. "De zaak is al een paar keer leeggehaald. Ze zijn zelfs eens via de kruipruimte binnengekomen. Dat was in de jaren negentig."

Bij bakkerij de Hoop kwamen ze wél binnen, maar namen ze niets mee. De fooienpot en de bus van de Stichting Willemijn's Wens hebben de daders gewoon laten staan, vertelde bakker Jan Kloeze eerder al tegen deze krant.

Hij verzuchtte dat de jaarlijkse inbraak weer achter de rug was. Het was pakweg de vijftiende in twintig jaar. Sinds de kraak in december is er, op een vernielde ruit met de jaarwisseling na, niets bijzonders gebeurd, aldus Kloeze.

In november was het in twee dagen tijd twee keer raak. Na een plofkraak bij ABN Amro was de tabakswinkel van Ebo Dijkman het doelwit. Dat was al de tweede keer dat jaar.

Meerdere ondernemers in Wezep plaatsen vraagtekens bij de camera's in het winkelcentrum. Ze hebben nog nooit gehoord dat er iets met de beelden is gebeurd. Terwijl de camera's op strategische plekken zijn opgehangen. "Volgens mij werken ze negen van de tien keer niet", zegt Alberts. Kloeze: "Ik vraag me af of het nut heeft. Ik merk er niets van."

Een onderneemster die niet met naam in de krant wil, spreekt van een verouderd systeem. "Van de andere kant: als een inbreker een bivakmuts draagt, heb je misschien weinig aan de beelden. Bij ons is ook een paar keer ingebroken, maar wij horen nooit of de beelden iets hebben opgeleverd."

Waarom zijn de winkels rond het Meidoornplein zo aantrekkelijk voor inbrekers? "Je zit zo op de snelweg", zegt Kloeze. Dat heeft voordelen, maar in dit geval is het een nadeel."

Verder is een groot deel van de winkels niet zichtbaar vanuit omliggende woningen. "Inbrekers kunnen hier ongestoord te werk gaan."

Veluwe