Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Thinkstock

Noord-Veluwe heeft zonnepark op landbouwgrond nodig om klimaatneutraal te worden

Weilanden moeten niet langer worden volgebouwd met zonneparken. Dat is zonde van de vaak dure en vooral vruchtbare landbouwgrond. Dat zegt Peter Drenth, gedeputeerde (Landbouw) van de provincie Gelderland. Als het verbod er komt, kan het een flinke streep door de rekening zijn van Noord-Veluwse gemeenten.

De acht gemeenten op de Noord-Veluwe willen in 2050 energieneutraal zijn. Gemeentes hebben een grote mate van vrijheid hoe zij dat doel willen bereiken en dus ook of en waar ze zonneweides toestaan. Volgens Oldebroek kan de doelstelling onder druk komen te staan, als de provincie zonneweides verbiedt. Op de Noord-Veluwe is het immers al lastig om windturbines te plaatsen. Deze grootschalige opwekkers van duurzame energie zijn door verschillende natuurbeschermende maatregelen op weinig plekken toegestaan.

  1. Coronaroddel over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’
    PREMIUM

    Coronarod­del over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’

    Wat een roddel in een dorp niet teweeg kan brengen. Eigenaar Ipo Oosterhuis van bakkerij Kroese in Wezep weet niet wat hem overkomt als maandag een bericht over zijn dochter viraal gaat in het dorp. Dat ze corona heeft en voor besmettingsgevaar zou zorgen. Leveranciers bellen af en klanten blijven weg. ,,Het fatsoen is weg. En morgen wordt mijn moeder begraven, ik heb niet eens tijd om te rouwen.’’

Veluwe