Volledig scherm
Archieffoto: Vrachtwagenparkeerlocatie H2O Wezep op terrein van Jan Bakker. © Vakfoto Van Der Beek

Oldebroek wil toch vrachtwagenparkeren op bedrijventerrein H2O

Er komt mogelijk toch een vrachtwagenparkeerplaats bij Transportbedrijf Jan Bakker op bedrijventerrein H2O bij Hattemerbroek. De gemeenteraad van Oldebroek moet donderdagavond hierover beslissen.

Aan dit nieuwe plan ging veel getouwtrek vooraf. Vanwege de hoge kosten voor de gemeente (200.000 euro) en voor de vrachtwagenchauffeurs (1000 euro parkeerkosten per jaar) waren de gezamenlijke chauffeurs uit Oldebroek tegen het plan van Bakker voor 50 parkeerplaatsen op het bedrijfsterrein op H2O opgestaan. Met steun van het Staphorster transportbedrijf Redder wilden zij zelf de bestaande vrachtwagenparkeerplaats aan de Rondweg in Wezep kopen.

Goedkoper

Beide plannenmakers hebben in de afgelopen maanden hun ideeën verder ontwikkeld. Dat leidde er in het plan van Jan Bakker toe dat de kosten voor zowel de gemeente als de toekomstige gebruikers fors omlaag zijn gegaan. De Oldebroeker transporteur wil nu dat de gemeente 100.000 euro bijdraagt en hij vraagt aan de chauffeurs een jaargeld van 500 euro.

Het plan van de chauffeurs omvat opwaardering van de parkeerplaats in Wezep met ruimte voor 43 trucks. Elders in de gemeente zou nog ruimte blijven bestaan voor 10 vrachtwagens. De beoogde locatie hiervoor viel af, waarna de stichting waarin de chauffeurs zich verenigd hebben een alternatieve extra locatie vond. Maar hier zijn minder parkeerplaatsen beschikbaar. 

Voorkeur

Hiermee voldoet het lokale initiatief niet meer aan de eisen van de gemeente. Het plan van Bakker heeft nu de voorkeur van het gemeentebestuur, zo wordt in de raadsstukken uitgelegd. 

Dat heeft verschillende redenen. De bestaande vrachtwagenparkeerplaats in Wezep-Noord kan in dit plan verkocht worden aan een lokale (transport)ondernemer die dus behouden blijft voor de gemeente. Er is minder parkeeroverlast in Wezep-Noord als de parkeerlocatie op H2O komt. Door camerabewaking op H2O is daar meer veiligheid. Beheer en onderhoud van het terrein is inbegrepen en leidt niet tot hogere lasten voor de chauffeurs.

Veluwe