Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Oldebroeker mag huis bouwen en verbouwen zonder stikstofberekening

Een woning verbouwen kan voortaan zonder stikstofberekening. Hetzelfde geldt voor het bouwen van maximaal twee huizen tegelijk in één project. Het moet vertraging van en onnodige kosten voor kleine projecten voorkomen.

Met de maatregel speelt de gemeente Oldebroek in op het verbieden van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Die was er om kwetsbare natuur te beschermen. Maar op basis van de PAS werden vergunningen verleend, terwijl onduidelijk was hoeveel stikstof daadwerkelijk wordt uitgestoten. Het gevolg was dat vorig jaar amper vergunningen werden verleend en alsnog berekeningen moesten worden gemaakt.

Eén lijn

Sindsdien beslist Oldebroek per geval of een berekening nodig is. Nu wordt één lijn getrokken. In navolging van andere gemeenten staat Oldebroek kleine projecten toe zonder berekening. Uit onderzoek is gebleken dat daarbij nauwelijks stikstof vrij komt en daardoor de kans op schade aan de natuur zeer klein is. 

Als blijkt dat toch een berekening nodig is, moet de initiatiefnemer daar zelf voor zorgen. Voor grotere bouwprojecten verandert niets: vooraf is een berekening nodig om een vergunning te kunnen krijgen.

Mogelijk veranderen de regels in de toekomst, als het Rijk en de provincie Gelderland in de toekomst met eigen maatregelen komen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

  1. Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit
    PREMIUM
    video

    Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territori­um uit

    Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.’’

Veluwe