Volledig scherm
Leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Nunspeet verwijderen op nieuwjaarsdag vuurwerkafval en zwerfvuil, inmiddels een traditie. De Gemeenschap doet dit naar eigen zeggen vanuit naastenliefde en zorg voor de samenleving. foto Bram van de Biezen

Opgelucht over rustige nacht

Op de Noord-Veluwe wint feestgedruis het van vernielingsdrang tijdens de jaarwisseling. Burgemeesters kijken tevreden terug.

Net als vorig jaar maakte burgemeester Adriaan Hoogendoorn in de nachtelijke uren een rondje langs de verschillende feestlocaties in zijn gemeente, Oldebroek. Hij toog langs WHC, jongerencentrum Slash en dorpshuizen in Hattemerbroek, Oosterwolde en Oldebroek. Een goede gewoonte die mogelijk temperend werkt. "Uit gesprekken merk ik dat het wordt gewaardeerd. Ik kom sfeer proeven en hou een oogje in het zeil." Hoogendoorn kon uiteindelijk rustig slapen. "Het is heel positief verlopen, ik ben tevreden over de opzet met meerdere locaties. Deze schaal, honderd tot driehonderd mensen, is erg geschikt. Niet al te massaal en dichtbij huis. We hebben dit jaar minder subsidie verstrekt, maar daar heb ik niemand meer over gehoord." Volgens de burgemeester klaagden omwonenden van Slash over vuurwerkoverlast, maar werd dit via de jongerenwerker gladgestreken. Hij is desgevraagd niet het type dat voor dit soort nachten wakker ligt. "Ik sta er vrij ontspannen in, maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren." Ook burgemeester Inez Pijnenburg kijkt tevreden terug: "Ik heb gisteren een rondje door Heerde gemaakt en naar mijn indruk is er weinig vernield. Volgens de hulpdiensten hebben zich geen grote ongeregeldheden voorgedaan. Dit is in lijn met het beeld van de laatste jaren en het landelijk beeld van dit jaar. Een echte verklaring heb ik daar niet voor, wellicht dat de vele campagnes hun vruchten afwerpen, al heb ik niet de arrogantie om te denken dat mijn waarschuwende woorden vooraf doorslaggevend zijn. We doen ons best, maar het is altijd afwachten, het kan zo maar omslaan. We hebben twee zorglocaties die meer overlast geven dan wenselijk, maar in grote lijnen ben ik heel blij. Als dit een voorbode is, wordt het een goed jaar." In Nunspeet hetzelfde geluid: "Minder vernielingen dan vorig jaar", aldus de woordvoerder. Eén akkefietje springt eruit. "Op een parkeerplaats aan de Sportlaan is asbest in een vuurcontainer gegooid. Daar is uit veiligheid een zandbed gelegd." De politiewoordvoerder verwijst voor een indruk naar de persconferentie van de minister en de meldkamer van de brandweer in Apeldoorn zegt geen voorlichter paraat te hebben.

In Hattemerbroek werd het vreugdevuur aan de Verlengde Kerkweg eerder ontstoken dan bedoeld. Volgens omstanders zou een kind een stuk vuurwerk in de berg hebben gegooid, waardoor de brand zou zijn ontstaan, schrijft persfotograaf Stefan Verkerk op zijn weblog.

Veluwe