Volledig scherm
Archieffoto: ANP

Oud-college steunt ruiters

OLDEBROEK - Drie voormalige wethouders springen in de bres voor zwervende paardensportvereniging die andermaal dakloos dreigt te worden. Gezamenlijke verklaring ongebruikelijk. Jan Klein: "Het college vraagt hier om door."

Oud-wethouders André Maat, Gerrit Jan Veldhoen en Jan Klein verwijten het huidige college van B en W in Oldebroek gebrek aan historisch besef.

Dit zeggen zij naar aanleiding van het handhavingsbesluit van hun opvolgers ten aanzien van Paardensportvereniging Noord Veluwe. De ex-wethouders vrezen dat de vereniging, een fusie van Noord Veluweruiters en Ponyclub Oosterwolde, weer op straat komt te staan, terwijl destijds in overleg met leden en provincie is gekozen voor permanente huisvesting aan de Brandsweg in Wezep. Hier verblijft PSV sinds enkele jaren. Zij springen nu middels een verklaring voor de vereniging in de bres. "De situatie doet mij pijn als je nagaat hoeveel energie wij daar destijds in hebben gestopt. Dat was een behoorlijke bevalling waar we jaren mee bezig zijn geweest. Ze hebben al vaak moeten verhuizen, nu hebben ze eindelijk een plekje. Dan ga je niet zeggen: weer verkassen", zegt André Maat. "Dit is een ongebruikelijke stap, maar wij doen dit op verzoek van de vereniging die telkens bot vangt. Ze staan met de rug tegen de muur. Er is bij dit college kennelijk onvoldoende historisch besef van hoe het gegaan is. Het college vraagt hier om door alle medewerking te weigeren. Het gaat lijken op onbehoorlijk bestuur", zegt Jan Klein.

Het college van B en W besloot te handhaven nadat een omwonende met succes bezwaar maakte tegen de manege-activiteiten bij de Raad van State. De activiteiten moeten op straffe van een dwangsom 1 juli zijn beëindigd Zo ver hoeft het niet te komen, mits de vereniging een onderbouwd verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan indient. Klein: "Door deze formele opstelling houden ze zich op de vlakte, terwijl het slechts om een vormfout (natuurtoets ontbrak, ps) in het bestemmingsplan gaat die kan worden gerepareerd. Dat is ambtelijk ook geadviseerd, maar dat weigeren ze. Ze geven er geen blijk van positief tegen verblijf aan de Brandsweg te staan, terwijl dat nooit een tijdelijke oplossing is geweest. Het kan dus niet zo zijn dat het college ineens een andere kant opgaat. Dat getuigt niet van consistent bestuur en schaadt het vertrouwen." Het vorige college kwam de vereniging in grote mate tegemoet door bijvoorbeeld de benodigde gronden aan te willen kopen en tegen een symbolisch bedrag onder erfpachtconstructie in gebruik te geven. "Zoals we het ook met de Heuvelruiters hebben geregeld", zegt Klein. Het aangeboden alternatief aan de Laanzichtsweg ziet de vereniging niet zitten. Klein: "Dat was slag een in lucht die zonder onderzoek en overleg op tafel is gelegd."

Veluwe