Militairen van de pantsergenie in Wezep brengen nepexplosieven aan onder een brug, zodat deze kan worden opgeblazen om de opmars van de vijand te vertragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Militairen van de pantsergenie in Wezep brengen nepexplosieven aan onder een brug, zodat deze kan worden opgeblazen om de opmars van de vijand te vertragen. © Jurjen Rozeboom/Ministerie van Defensie

Pantsergenie in Wezep zoekt honderden nieuwe militairen: ‘Bij ons wordt geronseld’

De pantsergenie in Wezep heeft dringend militairen nodig. Daarom zijn op 4 en 5 maart grote wervingsdagen: The Experience. Kapitein Thijs-Jan Willems weet: personeel houden is misschien wel lastiger. ,,Er wordt brutaalweg bij ons geronseld.”

Kapitein Willems, is de nood hoog?

,,Absoluut. Bij de landmacht zijn op veel functies tekorten. Onze organisatie houdt rekening met een bezetting van 95 procent. Maar eenheden zijn voor ongeveer 60 procent gevuld en dat beeld zie ik terug bij het bataljon in Wezep. De brigade waar het onder valt heeft 2.500 arbeidsplaatsen. Op dit moment zijn er 700 vacant.”

Wat zijn de gevolgen voor de inzetbaarheid?

,,Op dit moment leveren we gewoon aan missies waar Nederland aan deelneemt. Daarnaast kijken we wel hoe de situatie werkbaar blijft. Dus niet of minder oefenen en bepaalde taken door burgers laten uitvoeren. Aan alle kanten wordt naar oplossingen gezocht.”

Veluwe