Volledig scherm
© Bram van de Biezen

Provincie dwingt Veluwse gemeenten fusies te onderzoeken

Een ‘verkenner’ van de provincie gaat volgende maand in de gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek, Elburg en Nunspeet de samenwerking onderzoeken. Het kan mogelijk de aanzet geven tot fusies tussen enkele van deze gemeenten. 

De provincie heeft het onderzoek van deze verkenner verbonden aan de extra bijdrage van 3,9 miljoen euro voor het verplaatsen van de op/afrit van de A28 Wezep naar de Voskuilerdijk bij H2O in Hattemerbroek. Eerder gaf de provincie hier al 5 miljoen euro voor. Vanwege prijsontwikkeling is dit niet voldoende. De drie H2O-gemeenten (Hattem, Heerde en Oldebroek) konden zelf niet genoeg geld bij elkaar krijgen om de aansluiting op de snelweg te verplaatsen en klopten bij de provincie aan. Zij betalen elk 1 miljoen euro.

Fusiegesprekken

Gelderland dwingt de gemeenten in ruil voor de financiële hulp tot het toelaten van een verkenner. Deze moet in de Noord-Veluwse gemeenten onderzoeken hoe met name Heerde en Hattem nauwer kunnen gaan samenwerken met de hen omringende gemeentes. Dat zou tot fusiegesprekken kunnen leiden tussen enkele gemeenten.

De provincie vindt namelijk dat de samenwerking tussen de gemeenten bij grote regionale projecten, zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein H2O, niet goed is verlopen. De ontwikkeling van het bedrijventerrein is jarenlang moeizaam gegaan mede vanwege de concurrentiestrijd tussen diverse gemeenten.

Opdracht opstellen

De vijf betrokken gemeentebesturen moeten nu allemaal hun fiat geven voor de komst van de verkenner. De provincie wil samen met de gemeenten een opdracht opstellen die de verkenner moet gaan uitvoeren. Verwacht wordt dat de onderzoeker eind april met een resultaat komt. Wie de opdracht gaat uitvoeren is nog niet bekend, meldt woordvoerder Marga Nijenhuis van de provincie Gelderland.

Het gemeentebestuur van Elburg heeft al toestemming geven voor het plan. Wel wil de gemeente dat er niet alleen een analyse gemaakt moet worden van de mogelijkheden voor samenwerking tussen deze gemeenten. Elburg wil dat daar een duidelijk advies aan toegevoegd wordt door de verkenner, of dat er scenario’s geschetst worden van de verschillende mogelijkheden voor samenwerking danwel fusie.

Hoofdpijndossier

Burgemeester en wethouders in Nunspeet overleggen volgende week over de concept-opdracht voor de verkenner voor de toekomst van de ‘kop van de Veluwe’, zoals de provincie het gebied noemt. Ook de colleges van Heerde, Hattem en Oldebroek moeten hierover op korte termijn nog een besluit nemen.

De ingewikkelde samenwerking tussen de gemeenten die samen het bedrijventerrein H2O hebben ontwikkeld werd een hoofdpijndossier voor de provincie Gelderland.  Daar kan de provincie nu wat aan gaan doen door de financiering voor de aansluiting op de A28 te verbinden aan de komst van een verkenner.

Poll

Kies hier uw droomfusie voor de Noord-Veluwse gemeenten

 • Nunspeet , Elburg en Oldebroek (6%)
 • Hattem, Heerde en Epe (16%)
 • Nunspeet en Hattem (0%)
 • Nunspeet, Epe en Oldebroek (1%)
 • Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe en Hattem (7%)
 • Elburg en Oldebroek (4%)
 • Hattem en Heerde (4%)
 • twee fusies: Hattem, Heerde en Epe en Nunspeet, Elburg en Oldebroek (19%)
 • Iets anders (7%)
 • Alle gemeenten moeten zelfstandig blijven (36%)
3160 stemmen
 1. Oud-marathonkampioen René Ruitenberg uit Oldebroek is het schaatsen zat, behalve als het voor zijn eigen goede doel is
  PREMIUM

  Oud-marathon­kam­pi­oen René Ruitenberg uit Oldebroek is het schaatsen zat, behalve als het voor zijn eigen goede doel is

  Voormalig marathonschaatser René Ruitenberg uit Wezep reist volgende week weer naar de Weissensee. Het is voor de vijfde keer dat een groep schaatsers daar 200 kilometer over het ijs glijdt om geld in te zamelen voor zijn goede doel: het René Kids Centre in Namibië. De voormalig Nederlands kampioen marathonschaatsen en nummer dertien van de laatste Elfstedentocht (1997) schaatst zelf niet mee. Ruitenberg (49) voetbalt tegenwoordig, als spits van ESC 7.

Veluwe