Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Slibstortplan Hattemerbroek 'onaangename verrassing'

HATTEMERBROEK - De mogelijkheid dat waterschap Vallei en Veluwe slib uit de Eempolder in Hattemerbroek laat storten is de gemeente Oldebroek in het verkeerde keelgat geschoten.

Burgemeester en wethouders zijn naar eigen zeggen 'onaangenaam verrast en bezorgd'.

Miljoenen kilo's
Het waterschap liet deze week weten te onderzoeken of het mogelijk is om miljoenen kilo's vervuild rivierslib uit de Eempolder te storten in de zandwinplas Noorderhoek aan de Middeldijk in Hattemerbroek. Het gaat om slib uit de Eem dat een baggeraar voor 1 december moet verwijderen uit de gemeente Baarn.

Het college van Oldebroek weet dat het waterschap hier in zijn eentje over mag besluiten en dat het zelf dus feitelijk weinig in de melk te brokkelen heeft, maar vraagt toch nadrukkelijk om betrokken te worden bij de plannen.

Risico's
Het college van Oldebroek geeft aan grote zorgen te hebben over deze plannen. B &W willen met het waterschap in gesprek om aandacht te vragen voor de veiligheid, de risico's en de maatschappelijke onrust die de plannen met zich meebrengen.

Ook stelt het college dat dergelijke grote transporten door het dorp Hattemerbroek absoluut ongewenst zijn vanwege de veiligheid voor de inwoners en belasting van de wegen. Maandag praten het gemeentebestuur en het bestuur van het waterschap over de plannen.

Slib
De gemeente hoopt dat er snel duidelijkheid kan worden gegeven over deze kwestie. Wanneer het waterschap een besluit neemt over de vergunningaanvraag is nog niet duidelijk. Eerst moet het waterschap de beoordeling van het slib afronden.

Veluwe