Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

’t Hart van de Vader gebruikte pgb-geld om ‘gaten te dichten’

Haar bedrijf ‘t Hart van de Vader zou zich eigenlijk alleen richten op gezinsbegeleiding vanuit persoonsgebonden budgetten (pgb). Maar al snel na de start groeide de onderneming explosief. De 43-jarige Helga T. uit Hattemerbroek kon dat naar eigen zeggen niet aan. Gevolg: ze lichtte de boel op voor 44.000 euro.

Althans, dat stelt de officier van justitie. Dinsdag moest T. zich verantwoorden voor de rechtbank in Zutphen. Hier bekende ze de fout in te zijn gegaan met haar cliënten uit Flevoland in 2011 en 2012.

Eerdere verduistering

Opvallend, omdat het bij eerder werk voor het Leger des Heils ook al eens misging. T. werd voor die zaak nooit vervolgd, maar bekende bij de politie wel ook daar geld te hebben verduisterd. En ze had nota bene al een veroordeling uit 2003 voor verduistering op haar naam staan.

‘Het ging een tijdje slecht met het bedrijf, omdat de kosten plots hoger werden. Ik moest het ene gat met het andere dichten.’ En dus gebruikte ze geld dat eigenlijk bedoeld was voor zorg aan haar cliënten aan haar zaak met zeventien medewerkers.

Werkvloer

‘Ik ben een mens van de werkvloer, niet van het runnen van zo’n groot bedrijf. Daarvoor had ik hulp moeten vragen, maar dat kan ik niet zo goed. En ik wilde mijn medewerkers niet in de steek laten, dus kon ze ook niet ontslaan. Daardoor heeft het allemaal veel te lang geduurd.’

De zaak kwam aan het rollen toen zorgaanbieders van cliënten van ’t Hart van de Vader –dat inmiddels failliet is- aan de bel trokken, omdat ze niet meer werden betaald. Na een onderzoek bleek dat de bedragen op de verantwoordingsformulieren van T. niet overeenkwamen met de daadwerkelijke overschrijvingen. Met andere woorden: er was minder uitbetaald dan was geadministreerd.

Hoop op betere tijden

‘Ik hoopte dat er betere tijden zouden komen en dat ik dan alles netjes zou kunnen terugbetalen. De regels rond pgb veranderden ook steeds zo snel, ik kon het niet zo goed bijhouden allemaal’, legde T. ter zitting uit.

Zuur voor haar cliënten, die haar volledig vertrouwden met het beheer van hun pgb, merkte een van de rechters fijntjes op.

Taakstraf

De officier van justitie acht T. schuldig aan verduistering van rond de 44.143,93 euro aan pgb-gelden. En aan het vervalsen van de bijbehorende verantwoordingsformulieren. Daarom eiste hij 240 uur taakstraf en vier maanden cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. ‘Ik heb daarmee rekening gehouden met het feit dat deze zaak veel te lang is blijven liggen.’

Hij schat de verdiensten op 49.167,97 euro en vindt dat de voormalige onderneemster dat moet terugbetalen aan de staatskas. Daarnaast moet ze wat hem betreft ruim 21.652 euro aan schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

Leven in luxe

Volgens hem leefde T. in redelijke luxe door de verduistering. Ze kocht volgens medewerkers auto’s en luxe producten, boekte vakanties en ging regelmatig naar de kapper. Maar dat luxe leventje ontkende ze ter zitting. ‘Ik heb niks geks gedaan met dat geld, het was echt om mijn geldproblemen op te lossen.’

Vonnis over twee weken.

Veluwe