Volledig scherm

Uitspraken positie vrouw wekken woede oppositie Oldebroek

OLDEBROEK - Ongeloof, verbijstering, stuitend. SGP-wethouder ad interim Izaäk de Muijnck heeft de oppositie in Oldebroek met een interview op de lokale radio volledig op de kast gejaagd.

Diverse raadsleden reageren onthutst op uitspraken van de wethouder tijdens het wekelijkse Rondje Politiek op Loco fm.

Op de vraag van de presentator waar De Muijnck het over wil hebben kaart de wethouder onder meer het omstreden vrouwenstandpunt van zijn partij aan. De wethouder laat er geen gras over groeien. Dat de ledenvergadering van de SGP onlangs heeft besloten om vrouwen op de kieslijst toe te staan, vindt de Muijnck maar niets. Dat dit onder druk van buitenaf is gebeurd noemt de wethouder zorgelijk voor de positie van minderheden en andersdenkenden binnen onze democratie. Hij refereert daarmee aan het Clara Wichmann Instituut dat een proces aanspande tegen de partij en door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het gelijk is gesteld.

Schandelijk, noemen VVD, PvdA en Algemeen Belang Oldebroek de uitlatingen in koor. De laatste partij heeft al een motie van treurnis opgesteld en zoekt hiervoor steun bij de andere partijen. Ze vinden de uitspraken van De Muijnck niet bijdragen aan de beeldvorming van de gemeente Oldebroek. Het christelijk-orthodoxe karakter zou potentiële fusiepartners als Hattem en Heerde afschrikken. "De mogelijke aanleiding waardoor politici en inwoners van gemeenten waar Oldebroek al mee samenwerkt paniekerig reageren over verdergaande samenwerking of zelfs een fusie met Oldebroek, is me pijnlijk duidelijk gemaakt", schrijft Bert Jan Dokter van de PvdA in een column naar aanleiding van het interview. Gilia van Dam van de VVD voelt zich als vrouw door de wethouder in de hoek gezet. "Sinds het radio-optreden van De Muijnck merk ik dat ik moeite heb met de wethouder. Maakt het vrouw-zijn mij en andere vrouwen op voorhand ongelijk? In de ogen van de wethouder wel. Dan is het voor de vrouwen in de raad en collega-dames toch onmogelijk om samen te werken met deze man?"

Algemeen Belang Oldebroek zette een motie van wantrouwen in de steigers, waarin het college van B en W wordt opgeroepen afstand te nemen van de uitspraken van De Muijnck omdat ze kwetsend zijn voor vrouwen in de raad en mogelijk leiden tot verstoring van het fusieproces. "Hij zat daar niet als privépersoon. Hij is wethouder en spreekt namens het volledige college. Dan kun je dergelijke uitspraken niet doen", aldus Huub Verberk. ABO heeft vijf vrouwelijke raadsleden gevraagd of zij de motie willen indienen. "Zo niet, dan doen wij het."

Veluwe