Volledig scherm
Jan Bakker stelt altijd ter goeder trouw te hebben gehandeld in de mestfraudezaak. © GinoPress B.V.

Van fraude verdachte mesthandelaar Jan Bakker uit Oldebroek: ‘Altijd te goeder trouw gehandeld’

Mesthandelaar en transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek zegt dat het bedrijf ‘altijd te goeder trouw heeft gehandeld'. Daarmee reageert hij voor het eerst inhoudelijk op de verdenkingen van het Openbaar Ministerie dat het bedrijf tientallen boeren faciliteerde bij het plegen van mestfraude.

De politie pakte vrijdag vier medewerkers van het bedrijf op, deed invallen in twee bedrijfspanden en nam administratie in beslag vanwege de vermeende fraude. Inmiddels zijn de medewerkers weer op vrije voeten en ‘volledig aan het werk’, valt op te maken uit een verklaring van Bakker. 

Het OM vermoedt dat de medewerkers van zijn bedrijf boeren een handje hielpen door te veel geproduceerde meststoffen alleen op papier te laten afvoeren. Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf gebruiken dan er officieel was toegestaan. 

Interpretatie

In de verklaring die is opgesteld door het ingehuurde communicatiebureau Hill+Knowlton Strategies reageert de mesthandelaar voor het eerst uitgebreid op het mogelijk frauduleuze handelen. Het adviesbureau, gespecialiseerd in ‘crisiscommunicatie en het voorkomen en herstellen van schade’, stelt dat Bakker juist op verzoek van de overheid heeft meegedacht om mestregels te vereenvoudigen. Ook vindt het bedrijf dat de regels vaak op verschillende wijzen kunnen worden geïnterpreteerd.

Open dag

‘Het bedrijf beschouwt het immers als haar maatschappelijke taak om, als één van de grootste mestverwerkers van Nederland, bij te dragen aan een werkbaar en doelmatig systeem', aldus de verklaring. Ook laat de mesthandelaar via de woordvoerders weten dat de 'bedrijfsactiviteiten vanzelfsprekend doorgaan’ net zoals de open dag die aanstaande vrijdag en zaterdag is gepland bij het bedrijf.

Meer mestfraude

Gisteren is ook een mestbedrijf in de buurt van Hengelo in opspraak geraakt vanwege mestfraude. Het bedrijf wordt ervan verdacht te frauderen door het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters. Hiermee zijn volgens de NVVA vermoedelijk tientallen boeren gefaciliteerd. Het is volgens de handhaver onderdeel van een groter onderzoek naar mestfraude in Nederland.

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe