Volledig scherm
PREMIUM
Vliegenverdelger Freek van Essen kan de verzoeken nauwelijks aan. © Rob Voss

Vechten tegen de vliegenplaag: 'Ik ben dubbel zo druk'

Familie Vlieg verziekt deze dagen het genieten in de zon, met name voor de buitengebied-bewoners. Het komt door de warme meimaand, stelt wetenschapper Bart Knols. Vliegenverdelger Freek van Essen, kan de verzoeken nauwelijks aan. ,,Ik ben dubbel zo druk als andere jaren.’’

Heb jij de gouden tip?

Een unieke siroop van de lokale supermarkt? Of plakstrips op speciale plekken in huis? Misschien heb jij wel dé tip om vliegen zo goed mogelijk te verjagen. Wij zijn benieuwd naar jouw geniale bestrijdingswijze!

Jouw tip delen? Mail dan naar online@destentor.nl

Adri de Zwaan heeft zichzelf nog nooit zoveel tikken op haar voorhoofd gegeven in de tuin. Die rotvliegen zijn een ware plaag. Zeker in agrarische streken, waar Zwaan woont. De geboren Oldebroekse moeder koestert met haar gezin een huis in Eefde, niet ver van boerderijen. ,,Dus ik denk dat het daar deels van komt. Het is zoveel mogelijk de deur dichthouden en van die vieze plakstrips ophangen in de keuken en serre.’’ 

,,Juist die mensen wonend in het buitengebied, bellen ons plat. Voor tips of hulp op locatie’’, zo vertelt Freek van Essen. Met zijn bedrijf Ongediertebestrijding Van Essen heeft hij bedrijven en ‘vliegenverdelgers’ in onder meer Apeldoorn, Deventer, Nunspeet, Raalte, Vaassen en Zwolle. ,,De aanvraag van mensen die een vliegenplaag hebben, is dit jaar ongekend groot. We zijn er dubbel zo druk mee als andere jaren. Ik draai met zes medewerkers overuren’’, vertelt Van Essen, terwijl hij zijn bolide richting Deventer stuurt. ,,Mensen hebben hele groepen in de tuin. Dan gaat de leukigheid van buiten zitten er wel af.’’ En is de irritatie nog groter, als blijkt dat familie Vlieg tevens het huis is binnengevlogen.

  1. ‘Duiken!’ riep Rende tegen zijn vrouw toen een auto hun huis in Wezep ramde
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Duiken!’ riep Rende tegen zijn vrouw toen een auto hun huis in Wezep ramde

    Rende Wolfsen (33) en zijn vrouw zijn net op de bank geploft voor een zorgeloze zondagavond als ze een overweldigend lawaai horen. Rende roept: ,,Duiken!’’ Als ze op de grond liggen, volgt een knal. En dan stilte. In hun voortuin aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep zien ze door hun gebarsten woonkamerraam een knipperlicht. ,,We hebben echt geluk gehad.’’ Net als de automobilist die tegen het huis tot stilstand komt.

Veluwe