Volledig scherm
Wethouders van de betrokken gemeenten en de Heemraad van het Waterschap Vallei en Veluwe hebben de overeenkomst ondertekend. © Stefan Verkerk

Veluwse gemeenten en waterschap werken samen aan aanpak klimaatverandering

Door samen te werken in bijvoorbeeld water- en rioleringsbeheer moet de leefomgeving op de Veluwe gezond, klimaatbestendig en leefbaar zijn. Eind volgend jaar moet het daarnaast leiden tot een pakket van maatregelen en beleid, waarmee de regio Noord-Veluwe de gevolgen van de klimaatsverandering kan opvangen.

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten én het Waterschap Vallei en Veluwe hebben eerder deze week hierover de overeenkomst ‘Water en Klimaatadaptatie’ ondertekend. Daarin staat hoe zij werken aan een klimaatrobuuste regio. De gevolgen van klimaatsverandering worden ook in dit gebied steeds duidelijker, maar nu willen de zeven deelnemende gemeenten en het waterschap dat ook in maatregelen en beleid omzetten. De samenwerking is vooral gericht op bundeling van krachten en het delen van kennis.

Afkoppeling

De aanpak is overigens niet nieuw, want ook nu worden er al maatregelen genomen. Elke gemeente heeft daarin zijn voorbeelden. Zo worden in Putten en op ’t Harde openbare verharde gebieden afgekoppeld van het riool. En in de buurt Harderweide (Harderwijk) wordt daarnaast het groen klimaatbestendig ingericht. De overeenkomst is ondertekend op het klimaatplein, voor het gemeentehuis van Oldebroek. Met wadi’s wordt het water er opgevangen en kan het de grond intrekken. Het extra groen en bomen houden het plein daarnaast koel en aantrekkelijk.

Leefomgeving

Maar om volledig klimaatbestendig te zijn is er volgens de partijen meer nodig. ,,Door deze gebiedsgerichte samenwerking ligt er straks een uitstekende basis om de kwaliteit van de leefomgeving in 2050 nóg beter te laten zijn’’, licht Frans ter Maten, Heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe toe.

,,Het mag duidelijk zijn dat er veranderingen nodig zijn in de leefomgeving én in ons gedrag. Als Noord-Veluwse gemeenten werken we daar, samen met het waterschap, hard aan’’, vult Bob Bergkamp, wethouder van de gemeente Oldebroek, aan. ,,We gaan ook met inwoners en bedrijven in gesprek, hoe ervaren zij de klimaatsverandering, waar hebben ze last van hebben en hoe kunnen zijzelf en samen met ons knelpunten oplossen.’’

  1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
    PREMIUM

    Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

    Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.

Veluwe