Volledig scherm
De vestiging van Jan Bakker aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. © GinoPress B.V.

Verdachten mestfraude Jan Bakker Oldebroek voorlopig op vrije voeten

De vier medewerkers van mesthandelaar en de transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek die donderdag werden aangehouden zijn voorlopig weer vrijgelaten. Het kwartet blijft verdachte, waarbij het Openbaar Ministerie vermoedt dat het bedrijf boeren hielp bij het plegen van mestfraude.

Het functioneel parket van het OM laat weten dat voor het onderzoek ‘niet nodig is om deze verdachten langer vast te houden.’ De politie deed donderdag een inval bij twee bedrijfspanden en een woning en hield de mannen aan.  Jan Bakker heeft honderden boeren als klant. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de verdachten boeren die teveel dierlijke meststoffen produceerden, hielpen met frauderen door deze mest alleen op papier af te laten voeren. 

Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf gebruiken dan officieel was toegestaan. Er zouden valse vervoersdocumenten en facturen zijn opgemaakt om de mestadministratie kloppend te maken. De gebruiksnormen van de boeren werden zo ‘op papier’ niet overschreden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de vermeende fraude gaat ook na de vrijlating van de verdachten onverminderd voort. De administratie is bij de invallen in beslag genomen en wordt verder doorplozen. ,,Na het eindproces-verbaal buigen we ons over een vervolg”, aldus een woordvoerder van het functioneel parket.

Veluwe