Vliegtuigcrash in geheugen gegrift van Jacoba (93) uit Oosterwolde

VideoHoog bezoek maandagmorgen in Oosterwolde: de ambassadeurs van de ambassades van Tsjechië en Slowakije brengen een bezoek aan de vier Tsjechoslowaakse oorlogsgraven. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar Jacoba van den Brink- Koops (93), die op enkele honderden meters afstand woont tijdens de noodlottige vliegtuigcrash: ,,Heel bijzonder dat ik er nog ben.’’

De drie vlaggen wapperen deze morgen gepast naast elkaar op de begraafplaats. De kleuren komen perfect overeen: rood, wit en blauw. Niet alleen van Nederland, maar ook van Tsjechië en Slowakije. Want uit die landen komen de vier slachtoffers die hier in Oosterwolde liggen, als gevolg van een vliegtuigcrash aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. ,,Rondom het wrak stonden zes boerderijen met rieten kap. Het is gewoon een wonder dat er verder niks is gebeurd’’, zegt buurtbewoonster Jacoba van den Brink- Koops (93).

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe