Volledig scherm
Wethouder Liesbeth Vos met tegenover zich Sjors en op de achtergrond de burgemeester Tanja Haseloop tijdens het schoolontbijt op De Wereldweide vanmorgen. © Henri van der Beek

Voortbestaan Wereldweide Wezep gered met zes ton van de gemeente

Het schoolontbijt in basisschool De Wereldweide in Wezep is een vrolijke bedoening. Burgemeester Tanja Haseloop en wethouder Liesbeth Vos konden vanmorgen optimistisch mee-eten. De gemeenteraad heeft namelijk groen licht gegeven voor de aanpak van het vervallen schoolgebouw. 

Dankzij de bijdrage van bijna zes ton kan de school, waar momenteel 45 leerlingen op zitten, blijven bestaan. Het achterstallig onderhoud moet snel worden aangepakt om verantwoord onderwijs te kunnen blijven geven. Liever had het overkoepelend schoolbestuur gezien dat de school nieuwgebouwd of vergaand gerenoveerd zou worden, maar dat zou tussen de 950.000 en 1,1 miljoen euro gaan kosten.

Enige openbare basisschool

Omdat basisschool De Wereldweide de enige openbare school is in de gemeente Oldebroek, heeft de gemeenteraad besloten dat de school moet blijven bestaan, ook al is het leerlingenaantal fors onder de opheffingsnorm gezakt. De gemeente Oldebroek hanteert daarvoor de ondergrens van 57 leerlingen. De scholenkoepel Proo, waar de Wereldweide onderdeel van uitmaakt, heeft de grens op 50 gesteld. Maar er wordt een uitzondering gemaakt als sluiting er toe zou leiden dat er geen lespunt voor openbaar onderwijs meer zou zijn in een dorp.

Volledig scherm
Levi, Ali en Jayden in gesprek met burgemeester Tanja Haseloop tijdens het schoolontbijt op De Wereldweide. © Henri van der Beek

Een deel van het schoolgebouw kan na de werkzaamheden verhuurd worden. Daarvoor is al een afspraak gemaakt met De Klinker, het ontmoetingscentrum van het Leger Des Heils dat vorige maand uit het onderkomen aan de Stationsweg moest vertrekken.

Aantal leerlingen moet gaan groeien

De raadsleden hadden al in een commissievergadering laten weten achter de plannen voor aanpak van het achterstallig onderhoud te staan. Dat bleek donderdagavond eens te meer door de unanieme instemming van de gemeenteraadsleden. Net als de seculiere partijen vinden ook de christelijke partijen als het CDA, ChristenUnie en de SGP het belangrijk dat het openbaar onderwijs behouden blijft voor de gemeente Oldebroek.

Wel hamerden enkele partijen erop dat het aantal leerlingen in de toekomst moet gaan groeien. Iets wat de Stichting Proo wel verwacht. De gemeente heeft daarom met Proo afgesproken dat als de school binnen nu en vijf jaar toch wordt opgeheven, de stichting een deel van het investeringskosten voor de verbeteringen terugbetaalt.

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe