Volledig scherm
Huub Verberk, opsteller en indiener van het burgerinitiatief ‘Durf te kiezen!’ in Oldebroek, hier op archieffoto. © Henri van der Beek

‘Vraag eerst de inwoners Oldebroek voor je fusieplan maakt’

Het gemeentebestuur van Oldebroek vindt het nu niet nodig de inwoners te vragen welke vormen van samenwerking tussen gemeenten op de Noord-Veluwe ze zouden willen hebben. Er zijn nu geen fusie- of herindelingsplannen dus informatieavonden kunnen niet tot resultaat leiden, schrijven ze in een nota die is toegevoegd aan de informatie over het burgerinitiatief ‘Durf te kiezen’.

Het plan van het burgerinitiatief wordt op 14 februari in de raadscommissie besproken. Bedoeling is dat de inwoners van de gemeente Oldebroek zelf kunnen aangeven op welke manier en met wie hun gemeente het beste zou kunnen gaan samenwerken. Daarvoor moeten informatieavonden gehouden worden in de kernen van de gemeente. Ook moeten de inwoners geïnformeerd worden over de effecten en consequenties van het zelfstandig blijven of een (bestuurlijke) samenwerking. 

Voor indiening van het burgerinitiatief heeft Huub Verberk uit Wezep bijna 80 handtekeningen verzameld. Met minimaal 25 handtekeningen kan een burgerinitiatief ingediend worden bij de raad van Oldebroek. 

Volgens Verberk is het juist een uitgelezen moment om dit te doen voordat een verkenner in opdracht van de provincie Gelderland bij de gemeenten de mogelijkheden voor samenwerking of fusie gaat onderzoeken. ,,Hiermee kunnen we voorkomen dat dit soort plannen in beslotenheid danwel in achterkamertjes wordt bekokstoofd. Wij vinden dat je het moet omdraaien, dat je eerst de inwoners hun mening moet vragen.’’

Deze nota van het gemeentebestuur bestempelt Verberk als ‘heel defensief’. ,,Je kunt ook vooruit denken voor de gemeente. Dat beogen wij met het burgerinitiatief.’’

Het gemeentebestuur vindt het raadzaam eerst de opbrengst van de verkenner af te wachten die op initiatief van de provincie Gelderland bij de gemeenten op de Noord-Veluwe gaat onderzoeken hoe de bestuurlijke samenwerking verbeterd kan worden. Dat is een voorwaarde van de provinciale financiële bijdrage aan het verleggen van de A28-afrit bij bedrijventerrein H2O. ,,Wij willen ook graag met de verkenner praten”, zegt Verberk. ,,Als inwoner moet je anders maar afwachten wat er in allerlei geheime beraden wordt bedacht. Maar het is de vraag of hij met ons wil praten.”

Volgens de indieners van het burgerinitiatief hinkt de gemeente Oldebroek al acht jaar op twee gedachten met betrekking tot samenwerking of fusie met andere gemeenten. Verberk: ,,De ene keer samenwerken met Hattem en Heerde (H2O) en dan weer samenwerken met Elburg en Nunspeet (Neo).” Het bewonersinitiatief vindt dat er een duidelijke keuze moet komen. De gemeente opdelen is volgens het collectief ook een optie: Wezep en Hattemerbroek bij H2O en Oldebroek en Oosterwolde bij Nunspeet en Elburg.

Veluwe