Volledig scherm
PREMIUM
Monique Knol bij de restanten van haar huis. © News United / Stefan Verkerk / Floris Brandriet

Was het redden van olympische prijzen uit vuurzee in Wezep wel verantwoord?

VIDEOEen gouden olympische medaille uit een vuurzee redden, maak je als brandweerman niet elke dag mee. In Wezep schoven twee dappere brandweerlieden deze week de prijzenkast van voormalig wielrenster Monique Knol in een bloempot, terwijl haar huis in lichterlaaie stond. Maar was dat eigenlijk wel verantwoord? Bevelvoerder Henri Pruim legt uit.

Henri Pruim uit Oldebroek was maandagavond als eerste bevelvoerder bij de brandende boerderij van Monique Knol, in het buitengebied tussen Wezep en Oldebroek. Bij een brand in een rieten kap rijden altijd twee korpsen, vertelt hij. Pruim zit bijna dertig jaar bij de brandweer, maar het verzoek dat hij maandag kreeg, is wel het meest bijzondere in al die jaren.

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe