Volledig scherm
Everlina en Willem Uit de Fles gaan het proberen met een café en een cafetaria op de plek waar voorheen 't Schimmeltje zat. © Henri van der Beek

Weer bedrijvigheid in omstreden horecapand Oldebroek

OLDEBROEK - Maanden zat de deur dicht, nadat er in mei een hennepkwekerij werd opgerold boven café 't Schimmeltje in Oldebroek. Maar sinds ruim een week ontwaren buurtbewoners weer bedrijvigheid in het pand aan de Zuiderzeestraatweg dat al ruim vijftien jaar het middelpunt is van overlast in de buurt.

En dat is reden geweest voor de burgemeester om de omwonenden per brief op de hoogte te stellen. Binnenkort openen de nieuwe exploitanten de deuren van cafetaria Evie's Hoekie. Op den duur willen Everlina en Willem Uit de Fles ook het café weer openen. "Een bruin café dat gericht is op mensen van middelbare leeftijd", zegt Everlina. Het echtpaar kent de geschiedenis van het pand en zegt het over een andere boeg te gaan gooien. "We willen niet dat de kinderen in de buurt 's nachts wakker liggen."

Terugblik
Omwonenden vonden dinsdagochtend een brief op hun deurmat waarin burgemeester Adriaan Hoogendoorn terugblikt op het afgelopen jaar, waarin veel gebeurd is. Vorig jaar zomer was het café toneel van een steekpartij, in september besloot de burgemeester 't Schimmeltje uit te sluiten van het horecaconvenant, zodat het café 's avonds eerder moest sluiten. In maart werd die maatregel opgeheven omdat er geen nieuwe incidenten waren geweest.

Twee keer raak
In mei ging het weer mis. In het woongedeelte boven de kroeg bleek een hennepkwekerij te zijn ingericht. Hoogendoorn trok daarop de drank- en horecavergunning voor 't Schimmeltje in. Nieuwe exploitant Uit de Fles wil in eerste instantie alleen het cafetaria openen, maar op den duur ook het café. Het exploiteerde ooit dorpshuis Ons Huus in Hoge Enk en had de laatste jaren cafés in 't Harde en Epe.Hoewel de buurt de nieuwe exploitanten onbevooroordeeld willen benaderen, zijn ze door de slechte ervaringen van de voorbije vijftien jaar meer dan huiverig.

  1. Een bijbelambulance, mag dat?
    PREMIUM

    Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

    Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.

Veluwe