Volledig scherm
foto ANP

Wezep in de ban van inbrekers

Het dorp Wezep wordt ovespoeld door dieven, iedereen kent wel iemand die de klos is. Wat doet dat met de bewoners? "Zo vaak, dat is toch niet normaal meer."

Volgens mevrouw Van Dorp en haar dochter is de inbrakenpiek het gesprek van de dag. "Het leeft, iedereen bij ons in de buurt neemt extra maatregelen", vertellen ze op de parkeerplaats van het winkelcentrum. "Vanaf nu gaat alles op slot en houden we de poort zoveel mogelijk dicht. We zijn ook al naar een veiligheidssysteem aan het kijken", zegt Van Dorp die nog niet uit eigen ervaring spreekt. "Maar wat er momenteel gebeurt geeft een onveilig gevoel."

Wie je in Wezep ook aanspreekt: iedereen kent wel iemand die een veiligheidsillusie armer is. Het opmerkelijk hoge aantal inbraken waarmee het dorp wordt geconfronteerd gaat de bewoners niet in de koude kleren zitten. Gordijnen en vitrages hangen vaker omlaag, laptops blijven niet meer op tafel liggen en de achterdeur niet meer open als de kinderen naar school worden gebracht. De blik wordt spiedender, onbekenden wantrouwend aangekeken. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Welzijn Ouderen werd bezoekers onlangs meegegeven na 21.00 uur niet meer open te doen. Van Dorp: "Het komt steeds dichterbij. Laatst zag ik een auto bij ons in de buurt. Het leek wel of die man erin woonde, eten, alles lag erin. Ik zie een andere man door de steegjes achter de huizen lopen en even later zijn ze allebei weg." Haar dochter: "Je voelt je ook overdag niet meer veilig en houdt iedereen in de gaten die je niet kent."

Renate Breetveld en Rene Willems verhalen over waarschuwingen via facebook wanneer een auto met buitenlands kenteken zonder duidelijk doel wordt gesignaleerd. "Het is ons nog niet overkomen, maar ik ben wel een stukje attenter geworden", zegt Renate. Ook in het Dorpshuis, recreatief domein voor veel senioren, blijven de inbraken niet onbesproken. Helemaal nu de kluis met 3200 euro vorige maand op klaarlichte dag werd ontvreemd. "Alles staat op camera, wil je het zien?", vraagt medewerker Anneke de Groot. De beelden tonen een lichtgetinte man die zich getuige zijn blik duidelijk niet laat afschrikken door de aanwezigheid van een camera. Een ogenblik later loopt hij met de buit de deur uit "Alsof het een pak koekjes is", zegt Anneke. "Het was mijn schuld, ik had had de kluisdeur open laten staan. Iemand kwam consumptiemuntjes halen en ik was even koffie aan het drinken in de keuken. Alsof de dader wist dat ik even weg was. Hartstikke stom natuurlijk. In het begin voelde ik me schuldig, dat is nu verdwenen." De stichting die het Dorpshuis beheert heeft direct maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De kantoordeur is vervangen en 'valt nu in het slot' en er is een rolluik aangebracht om de toegang tot de bar desgewenst af te sluiten. Mientje Steenbergen zoekt in het Dorpshuis haar klaverjassende man op. "Mijn dochter vertelde dat de politie iedereen in de buurt waarschuwde om achterdeuren te sluiten. Maar ja, met vier kinderen is dat lastig." In de centrale hal neemt een clubje tekencursisten even pauze. Een dame die niet met haar naam in de krant wil verhuisde twee jaar geleden van Wezep naar Heerde nadat er bij haar werd ingebroken. "Het was niet de enige reden, maar wel de druppel. Ze haalden alles overhoop, namen tv en laptop mee. Die spullen interesseren me niets, daar ben je voor verzekerd, maar dat binnen zijn geweest! Ik voelde me daar niet meer veilig."

De andere dames aan tafel kunnen zich hier alles bij voorstellen. "Mijn schoonvader zegt altijd: zorg dat het bij jou veiliger is dan bij de buren. Dan gaan ze daarheen."

  1. Drugskoper voor vriendenclub krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’
    PREMIUM

    Drugskoper voor vrienden­club krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’

    De 38-jarige Bernardus van den A. kocht en vervoerde voor zichzelf en zijn vrienden cocaïne, amfetamine en GHB, en had een neppistool bij zich om eventuele belagers af te schrikken. Maar aan grootschalige handel in harddrugs, waar het openbaar ministerie hem van verdacht, deed de geboren Kampenaar naar eigen zeggen beslist niet. De rechter gaf hem voor dat laatste dan wel het voordeel van de twijfel, toch moet hij de gevangenis in. ,,De hoeveelheden drugs zijn een celstraf waard.”

Veluwe