Volledig scherm
2010-05-19 00:00:00 DEN BOSCH - Rechtbank.ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Advocaat: zaak rond misbruik van dochter in Olst moet achter gesloten deuren

De advocaat van een 48-jarige vader uit Olst die verdacht wordt van het jarenlang seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter wil dat de zedenzaak niet in het openbaar wordt behandeld. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens, bleek dinsdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle.

De vader zou tussen 2014 en 2018 zijn dochter vele malen misbruikt hebben, niet alleen in Nederland maar ook in onder meer België, Kroatië en Tsjechië. Dat misbruik begon volgens het Openbaar Ministerie op haar elfde jaar en ging ver, zo blijkt uit de tenlastelegging. Hij zou zijn ‘vaderlijke overwicht’ gebruikt hebben en in woede zijn uitgebarsten als ze niet deed wat hij wenste. 

‘Belang van de dochter’

De man wordt onder meer verkrachting verweten. Op de pro-formazitting dinsdag was de dochter niet aanwezig. Advocaat Henk Tadema zei dat zijn cliënt Eric van D. openheid van zaken wil geven. Alleen dan wel met de deuren van de rechtszaal dicht. ,,Dat in het belang van zijn gezin en dochter.’' Maar wil de dochter ook dat de zaak in beslotenheid gevoerd wordt? Dat wist de advocaat niet. 

De officier van justitie had wel contact gehad met de aangeefster. En zij heeft zo’n verzoek niet gedaan. Daarom vindt de officier van justitie dat de zedenzaak gewoon openbaar behandeld moet worden. De zaak wordt in november inhoudelijk behandeld. Dan zal opnieuw het verzoek gedaan worden de deuren te sluiten.

Salland