Arva Specerijen in Wijhe hult zich in stilzwijgen na stofexplosie met drie gewonden

video + updateDe dag na de stofexplosie bij Arva Specerijen in Wijhe houdt het bedrijf de kaken vooralsnog stijf op elkaar over het voorval in de fabriekshal. De directie wil niets kwijt over de gevolgen van het bedrijfsongeval. Het is onduidelijk hoe het met de gewonde werknemers gaat. De telefoniste zegt dat zij hierover niet is ingelicht.

Bij het specerijenbedrijf aan de Ambachtsweg werden vanmorgen wel dozen met specerijen afgeleverd. Volgens een schoonmaakster wordt er niet gewerkt vanwege een onderzoek van de arbeidsinspectie.  Zij keerde vanmorgen onverrichter zake naar huis.

Aan het einde van de ochtend reed een werknemer met zijn arm in een verband het terrein af. De man, mogelijk een van de slachtoffers van de stofexplosie, was niet tot een reactie bereid. Hij reed zonder oogcontact te maken weg van het bedrijf. 

Volledig scherm
De deels weggeslagen zijgevel van Arva Specerijen is afgedekt met een groot oranje zeil. © Rens Hulman

Roldeur

De deels weggeslagen zijgevel - te zien vanaf de dijk - is afgedekt met een groot oranje zeil. Aan de kant van de entree van het bedrijf ligt een door de hevige klap verwoeste roldeur op het terrein. Bij de explosie vielen gistermiddag drie gewonden, die allemaal naar het ziekenhuis in Zwolle werden gebracht. Eén van hen zou ‘flinke brandwonden’ hebben opgelopen, meldde de brandweer. Bij de explosie kwamen geen gevaarlijke stoffen vrij. 

Volledig scherm
Van de weggeblazen roldeur is niet veel meer over. © Rens Hulman

Wat is een stofexplosie?

Van een stofexplosie is sprake wanneer stof met zuurstof uit de lucht leidt tot een explosieve verbranding. Dat kan gebeuren wanneer stof en lucht in een specifieke verhouding aanwezig zijn en er een ontstekingsbron aanwezig is. Voorbeelden van zo’n ontstekingsbron zijn statische ontlading of broei in een laag stof. De laatste keer dat in de regio een stofexplosie plaatsvond was in 2017 bij een bedrijf in Ermelo. Daarbij vielen geen gewonden.

Bekijk hier een video van de stofexplosie die woensdagmiddag plaatsavond in Wijhe.

Volledig scherm
De hulpdiensten kwamen woensdag massaal ter plaatse in Wijhe. © GinoPress B.V.

Salland