Volledig scherm
Containers voor oud papier. In Olst-Wijhe staan ze aan de weg in Olst-dorp en Herxen. In de rest van de gemeente blijven verenigingen en scholen het oud papier inzamelen. © Cees Baars

Blauwe container in Olst-Wijhe van de baan

Verenigingen en scholen in de gemeente Olst-Wijhe blijven het oud papier in de gemeente inzamelen. Dat hebben ze met de gemeente afgesproken, die bij elk huishouden een blauwe container voor oud papier wilde zetten. Ook op plekken waar nu geen inzameling is, gaan de verenigingen aan de slag.

De vijftien verenigingen en scholen dreigden enkele tienduizenden euro’s mis te lopen bij de invoer van blauwe containers en een centrale inzameling door afvalbedrijf ROVA. De gemeente kwam met dat plan om het percentage papier in het grijze afval omlaag te brengen.

Wethouder Marcel Blind liet zijn plannen varen toen de verenigingen met een tegenoffensief kwamen en garandeerden dat zij in de hele gemeente de inzameling konden doen. In de dorpen gaat die naar tien keer per jaar, in het buitengebied naar vijf.

De routes worden opnieuw ingedeeld. Vier nieuwe verenigingen haken aan. Elke drie jaar kunnen andere inzamelaars aanhaken als ze aan enkele voorwaarden voldoen. Olst-dorp en Herxen behouden de blauwe container die ze nu al hebben. De gemeenteraad van Olst-Wijhe besluit maandag 19 februari over het plan.

Salland