Winkels in klein dorp Olst doen het allemaal goed, tegen de stroom van leegstand in. Foto Rob Voss - www.robvoss.nl
Volledig scherm
PREMIUM
Winkels in klein dorp Olst doen het allemaal goed, tegen de stroom van leegstand in. Foto Rob Voss - www.robvoss.nl © Rob Voss


Winkels houden stand in kleine kern Olst: ‘Je moet elkaar ook wat gunnen’

Jaren stonden ze werkeloos in de gesloten Blokker-winkel in hartje Olst, maar de schappen en stellingen uit die zaak krijgen een tweede leven in de nieuwe winkel van Irakees Marban Jahya, die dolblij is met dat buitenkansje. Voormalig Blokker-eigenaar Ton Pol haalt nonchalant de schouders op. ,,Je moet elkaar als ondernemers wat gunnen. Ik doe het ook voor mezelf, ik wil dat Olst leefbaar blijft.”

Over enkele weken opent de 48-jarige Jahya aan de Aalder Geerstraar in Olst zijn - ruime - winkel met huishoudelijke artikelen. Iets verderop krijgt het lege Blokker-pand in juni ook een nieuwe bestemming. Daar tegenover zit een slijterij die al een jaar goed boert en weer wat verderop doet nagelstudio Salon Santari sinds maart vorig jaar goede zaken. 

In de stoelen van de twee stylisten van Santari zitten twee vrouwen op leeftijd. ,,In de stad barst het van de nagelstudio's, maar daar komen alleen maar jonge meiden. Hier zie je ook oudere vrouwen die er rustig de tijd voor nemen en die tijd ís er ook", zegt eigenaar Sebastiano Sanna. Hij en zijn partner Michèle Taribuka, tweevoudig wereldkampioen nailart, denken nu al na over uitbreiding. ,,Maar dan kijken we meer naar Raalte dan naar een stad als Deventer. Dorpen zijn voor ons veel interessanter.”

Salland