Volledig scherm
Het sportcafé de Hooiberg. © Google Streetview

Buren sportcafé De Hooiberg krijgen gelijk: gemeente Olst-Wijhe moet huiswerk overdoen

Het dossier rond de activiteiten van sportcafé De Hooiberg in Olst is nog niet gesloten. De bestuursrechter in Zwolle heeft na bezwaren van de overburen besloten dat B en W van de gemeente Olst-Wijhe hun huiswerk over moeten doen met betrekking tot de verleende vergunning en nauwkeuriger moeten omschrijven wat wel of niet is toegestaan.

De gemeente is vergunninghouder van de sportkantine, ze heeft de exploitatie uitbesteed aan Marcel Kluin. Die heeft een vergunning gekregen om de activiteiten uit te breiden, naar een café en twintig besloten feesten per jaar, voor verjaardagen, huwelijken, jubilea, afscheid van trainers, dat soort activiteiten.

De overburen hebben daar moeite mee, ze vrezen vooral geluidsoverlast na elf uur ’s avonds, door luide muziek in de kantine, lawaai vanaf het terras buiten en van geschreeuw van vertrekkende bezoekers en slaande portieren midden in de nacht. Er was een vergunning verleend tot twee uur ’s nachts, maar dan is het lawaai nog niet over.

Begrenzer

De uitbater heeft een verzegelde begrenzer op zijn geluidsinstallatie aangebracht, waardoor de herrie wat betreft muziek gelimiteerd is. Maar stemgeluid van bezoekers op het terras en van vertrekkende bezoekers is niet voldoende meegewogen in de beslissing om vergunning te verlenen, oordeelt de bestuursrechter.

Ook het argument van de gemeente dat het om een ‘gemengd gebied’ wat betreft activiteiten voldoet niet wat de rechter betreft. ‘Verweerder dient beter inzichtelijk te maken wat de te vergunnen bedrijfssituatie precies inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor omwonenden, mede gelet op het aantal mensen dat in de sportkantine kan, de afstand van die kantine tot woningen en de aard van de omgeving.’

Het besluit is vernietigd, B en W moeten opnieuw een besluit nemen met inachtneming van de overwegingen van de rechtbank.

Salland