Volledig scherm
Foto: Benny Koerhuis

Celstraffen geëist voor ramkraak Albert Heijn Wijhe

WIJHE - Tegen de vier mannen die er van worden verdacht dat ze in september vorig jaar een ramkraak pleegden op de Albert Heijn in Wijhe, zijn vanmiddag celstraffen geëist. Een verdachte gaf toe betrokken te zijn bij de diefstal, de anderen zwijgen of ontkennen.

Op camerabeelden is te zien hoe vier mannen met bivakmutsen rond vier uur ’s nachts een kraak zetten bij de AH in Wijhe. Eerst proberen ze met een moker de ruit van de winkel in te slaan, daarna trappen ze tegen het glas. Uiteindelijk sneuvelt het glas en glippen drie criminelen naar binnen. Ze nemen voor 4000 euro aan sigaretten mee. De schade bedraagt ruim 8000 euro.

Zenuwachtig
Enkele uren later bellen verontruste inwoners van Wijhe de politie, omdat ze vier mannen op het station zien staan die zich nogal zenuwachtig gedragen. Als agenten arriveren, slaan drie van de mannen op de vlucht. Twee worden snel ingerekend, een derde wordt later in een veld bij Herxen aangetroffen. Ook vindt de politie de gestolen sigaretten terug in een auto die door één van de verdachten gehuurd werd.

Zwijgrecht
De vier, allemaal afkomstig uit Den Haag, stonden vanmiddag terecht. Alleen verdachte Abdülmecit P. (19) bekende betrokken te zijn bij de kraak. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Recep A. (22) ontkende in alle toonaarden en gaf ook geen antwoord op vragen van de politie of de rechter. Mohamed S. (19) deed exact hetzelfde: ontkennen en verder zwijgen. Yassine C. (25), een man met een enorm strafblad, verklaarde wel, maar zei onschuldig te zijn.

Tegen P. werd een halfjaar cel geëist. Tegen S. en A. 8 maanden en tegen C., vanwege zijn grote strafblad een zwaardere eis: 10 maanden cel.
De uitspraak volgt over twee weken.

Salland