Cynische versie geheim plan Operatie IJssellinie maakt indruk

VideoHet luchtalarm klinkt oorverdovend. Grote, groene DAF-trucks berijden de zandwegen van het landgoed de Haere in Olst. Communistische vlaggen doemen op in de donkere bosrand. Het publiek weet zich geen raad en snelt zich vanaf de tribune naar het open veld. ,,Ze komen eraan", roept burgemeester Theo, terwijl hij donderdag wat verbaasd om zich heen kijkt.

Het Rode Kruis wacht iedereen op en zwaait met gekleurde vlaggen. ,,Vrouwen en kinderen eerst", buldert er één. Een voor een verdwijnt het publiek in de legertrucks. Die rijden met bulderende motoren door de modder, over de dijk. Eenmaal in de uiterwaarden lopen de toeschouwers door de modder naar een houten tribune, die neerkijkt op één van de duistere kolken. Het wordt aardedonker.

Nee, het is geen fictieve actiefilm uit oorlogstijd, maar de première van het toneelstuk Operatie IJssellinie. De operatie is één van de best bewaarde geheimen uit de Koude Oorlog. Een kleine half miljoen inwoners rond Zwolle en Deventer wist van niets.

Indruk

Een cynische versie van het geheime plan, gespeeld door de theatergroep De Jonge Honden, maakt indruk. Publiek waant zich tussen de bunkers in het hart van de IJssellinie. Negentig spelers, tientallen vrijwilligers hielpen mee, maandenlange voorbereiding ging er aan vooraf. Twaalf voorstellingen toveren het landgoed de komende weken om tot oorlogsgebied. De première is veelbelovend, operatie IJssellinie is geslaagd.

Volledig scherm
Olst operatie IJssellinie © Gerard Vrakking

Salland