Paars is de kleur van de nieuwe openbare basisschool van Wijhe. Die ontstaat formeel per 1 augustus 2020.
Volledig scherm
Paars is de kleur van de nieuwe openbare basisschool van Wijhe. Die ontstaat formeel per 1 augustus 2020. © Obs Wijhe

De twee openbare basisscholen van Wijhe laten zich voor het eerst als één zien

Peperhof en Tellegen, de twee openbare basisscholen van Wijhe worden officieel per 1 augustus 2020 één, maar het eerste resultaat van de krachtenbundeling is nu al een feit: het nieuwe schoolshirt. In opvallend paars, want dat is de kleur die je krijgt als het blauw van de Peperhof en het rood van Tellegen met elkaar mengt.

In de gemeente Olst-Wijhe is het project Scholen voor Morgen in volle gang. Aanleiding is de daling van het aantal leerlingen in heel Salland. Belangrijk onderdeel van het project is de fusie van scholen. Afgelopen schooljaar zijn de openbare basisscholen (obs) van Olst - Holsthoek in Den Nul, Ter Stege en de Klimboom op de Boskamp - al samengegaan. Volgend jaar gaan de twee Wijhese scholen gezamenlijk verder. De noodzaak voor een fusie was in Olst groter dan in Wijhe, omdat de Holsthoek vorig jaar met 20 leerlingen onder de opheffingsnorm van 23 bleef. Zowel Peperhof als Tellegen blijven met respectievelijk 103 en 54 leerlingen duidelijk boven die grens. 

Samen gym

Vooruitlopend op de formele fusie zoeken de leerlingen, onderwijsteams, maar ook de medezeggenschaps- en ouderraden elkaar dit jaar al regelmatig op. Zo gymmen de leerlingen van beide scholen al samen en hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 elke maandag samen een lesdag op de Capellenborg om aan elkaar te wennen.

Onduidelijk is nog hoe en waar de gefuseerde school in het schooljaar 2020/2021 precies uit de startblokken komt, zegt Jantien Blankhorst, die het proces in goede banen moet leiden. ,,De samenwerking verloopt voorspoedig, op alle niveaus, maar er is nog veel in onderzoek. Ik kan nog niets zeggen over de huisvesting of de naam. Voorlopig is onze werknaam obs Wijhe.” Zowel in Olst als in Wijhe leeft de wens voor nieuwbouw, maar daar is nog geen duidelijkheid over, zegt Blankhorst. 

Historische gebeurtenis

Ze noemt de aanstaande fusie ‘een historische gebeurtenis’ voor Wijhe. Zeker met Tellegen verdwijnt een naam die al sinds jaar en dag verbonden is aan het dorp. ,,De eerste steen van het gebouw is gelegd in 1960.” Niettemin is zowel bij ouders als leerkrachten de stemming positief. ,,De scholen slaan de handen ineen om samen sterker te worden. Het is een krachtenbundeling.” 

Nu de leerlingen van beide scholen hetzelfde schoolshirt hebben en steeds meer samen optrekken, bestaat volgens Blankhorst de kans dat leerlingen zich bijvoorbeeld op sporttoernooien of de wandelvierdaagse al als één school gaan profileren. ,,Al is het niet zo dat we alle stappen al hebben vastgelegd.”

Salland